2017-11-15 52 浏览
天氣開始轉涼,總係想食啲暖笠笠嘅野😍再次光顧拉麵天王,淨係諗起個湯底就已經興奮。我同朋友一人叫咗一個麵,分別係赤天王同限定嘅胡椒天王,兩款都好暖胃😋湯底同香油嘅濃淡度、要唔要叉燒同蔥、麵嘅軟硬程度都可以自己選擇👍🏻赤天王($82)辣味好突出,辣得嚟又唔會好嗆喉,亦唔會搶咗豬骨湯嘅味~朋友要咗多香油,感覺會比較油膩,但同時又令到麵質更軟滑!叉燒偏瘦,但口感唔會太削,溏心蛋醬油味唔係好重。個湯底真係好香,朋友飲唔停😂限定胡椒天王($92)未食已經聞到好重嘅胡椒味,我叫咗淡香油,所以食落感覺唔會太油膩。除咗好濃嘅黑胡椒之外,仲有芝士,估唔到又幾夾!湯底夠濃郁,飲落去仲覺得好暖胃,食到最後都唔覺得好鹹👍🏻不過我覺得隻幼麵幼咗少少,口感就無咁豐富,不過好彩煮得夠爽口😛最後我地仲叫咗份烤餃子($30)餃子個皮烤完有啲厚,同有少少硬。咬開脆卜卜,但要小心熱,啲汁會爆出嚟!我就試咗個芝士年糕($12)年糕好煙韌,芝士流出嚟好正😍芝士味唔太鹹,食完咁濃嘅湯底都唔怕"濟"~依家仲有感謝祭,平日下午3-4點有全單半價嘅優惠😭
天氣開始轉涼,總係想食啲暖笠笠嘅野😍
再次光顧拉麵天王,淨係諗起個湯底就已經興奮。

赤天王($82)

辣味好突出,辣得嚟又唔會好嗆喉,亦唔會搶咗豬骨湯嘅味~
朋友要咗多香油,感覺會比較油膩,但同時又令到麵質更軟滑!
叉燒偏瘦,但口感唔會太削,溏心蛋醬油味唔係好重。
個湯底真係好香,朋友飲唔停😂

限定胡椒天王($92)

除咗好濃嘅黑胡椒之外,仲有芝士,估唔到又幾夾!

湯底夠濃郁,飲落去仲覺得好暖胃,食到最後都唔覺得好鹹👍🏻

最後我地仲叫咗份烤餃子($30)
餃子個皮烤完有啲厚,同有少少硬。
咬開脆卜卜,但要小心熱,啲汁會爆出嚟!

我就試咗個芝士年糕($12)
年糕好煙韌,芝士流出嚟好正😍
芝士味唔太鹹,食完咁濃嘅湯底都唔怕"濟"~

依家仲有感謝祭,平日下午3-4點有全單半價嘅優惠😭