2019-05-09 4382 浏览
养心殿可以话系我火锅嘅首选,今日又再一次嚟到荃湾这间分店,试一试心爱嘅汤底宁神养心锅/秘制姜母鸭锅($168)呢度嘅汤底,双拼唔使加钱,只系以较高价钱嘅汤底收费。姜母鸭锅啖啖鸭肉,味道较为清甜,净系食咗个锅底都饱咗一半。而养心锅以大量药材配以乌鸡及鲜鱼肴制而成,汤底味道浓郁,滋味之选。仲有半个大鱼头喺里面添啊手工丸类拼盘$108用料好新鲜,粒粒都有特色,虾丸爽口弹牙,其中一款更混入黑松露,鲜上加香芝士牛丸咬开流出一啖啖嘅芝士,芝士配牛肉原来可以好夹有一款梅菜猪肉丸,唔好以为好平凡,梅菜嘅鲜甜味,带起嘅肉香,非同凡响炸午餐肉$58好少有火锅店,会将午餐肉炸过先上枱,炸个嘅午餐肉更加香口,肉质更加结实,厚切嘅缘故,令到咬落更有质感鱼皮饺半份$36鱼皮饺大大只,胀卜卜雪花一口肥牛粒$138油脂分布得几靓,肥牛粒可以煮得耐少少,入口嘅时候会更加淋,牛肉加牛脂带来丰富嘅牛味,配合汤汁,更令肉质更鲜嫩乌梅汁(免费)只要系养心殿嘅Facebook签到同分享,就会送杯乌梅汁啦,酸酸甜甜又冰凉,火锅嘅最佳拍档柠檬沙冰(又系免费)埋单嘅时候,再送两杯柠檬沙冰,清新嘅柠檬味,完全平衡返火锅饱嘅感觉

宁神养心锅/秘制姜母鸭锅($168)

手工丸类拼盘$108

芝士牛丸咬开流出一啖啖嘅芝士,芝士配牛肉原来可以好夹

炸午餐肉$58

鱼皮饺半份$36

鱼皮饺大大只,胀卜卜

雪花一口肥牛粒$138

乌梅汁(免费)

柠檬沙冰(又系免费)

• 手工丸类拼盘