秋风起,打边炉,旺角呢边好多选择,今日去咗「红火鲜料火锅」,喺兆万中心17楼,朋友食过话抵食,就试下啦。原来呢度地方好大,座位好宽敞,又唔会好焗,有d 餐厅系会成阵打边炉味,呢度又唔会啊,坐低倾计等食都好舒服。每位$178 加一服务费,价钱以任食来说又真系平, 因为好多餐厅都要$200以上一位。而点菜纸的配料超多,都有好多好嘢食,唔系随便畀啲丸同肠仔你打边炉。睇下自助吧有啲咩食住先,见到我最喜欢嘅 拍黄瓜,水煮花生好少地方有得食,仲有一盘红烧鱼块;酱料吧都好多选择,最紧要配料是新鲜的,而且干净企理。饮品很多选择,竟然有德国啤酒!成本一啲都唔悭!雪柜也有很多口味的雪糕,虽然 不是人人喜欢食甜品,但打边炉后食杯雪糕是最惬意的。食餐前醒胃小菜先!拍黄瓜赞不绝口!辣味和酸味刚好,有北方风味,感觉像回到以前在北京读书的年代,天天吃令人醒胃的拍黄瓜。红烧鱼块酱汁味道不错,够香浓,可惜放凉了,如果是热著的话会更好吃。我们在楼下上嚟之前,接过传单,可以多送一盘刺身,抵食呀!下次大家嚟的话记得都要接传单。刺身质素不过不失,最紧要是送的,大家食得开心!锅底选了花胶鸡煲, 有半只鸡咁多!食得唔好嘥,叫职员帮

锅底选了花胶鸡煲, 有半只鸡咁多!食得唔好嘥,叫职员帮手剪开只鸡,食得方便啲,连汤一齐饮,超级好味!简直就是妈妈煮的炖汤一样,非常鲜甜,差唔多饮晒成煲汤。我们两位一人一条花胶,简直是秋冬滋补养颜锅。

职员再帮我哋加汤打边炉,是日海鲜系沙蚬,有蚬煮落个汤度更加甜。我哋点咗呢度出名嘅手打虾滑、墨鱼滑、虾丸、鱼头,其他的菇类、菜类,数得出的呢度都有得食,选择超多!

沙蚬真系新鲜,全部都煮到开口,鲜甜又滑,虽然唔算好大只,但系食海鲜类最重要就是新鲜嘛。

手打虾丸,真系有一只只虾见到在里面,成本一啲都唔低,而且非常爽口,香味超浓,好似食紧鲜虾饺咁,淡淡虾肉。手打墨鱼丸都一样,里面墨鱼粒粒爽口又香甜,超钟意食!

由于太喜欢食墨鱼丸的关系,试埋手打墨鱼滑,一样咁爽口,咁多墨鱼粒粒在里面!唔好睇佢上菜时好似好少份量,其实煮开之后系可以整到好多粒, 千祈唔好眼阔肚窄。

最难得嘅系有田鸡打边炉,仲要系新鲜即㓥。 好少餐厅有得食田鸡打边炉啦,田鸡上桌时还是在动的,虽然有点恐怖,但都证明新鲜即㓥,吃的肉特别滑,也很香甜。

职员十分热情招待,介绍我哋要食埋淮山面,系佢哋特别为打边炉而炮制的。真系好好味!面质烟韧弹牙,在汤煮久了也没有变淋, 吸收了鸡汤的味道更加好吃,而且比起其他油炸的面更健康,感觉呢餐真系滋补养颜!

总结今次打边炉真系好抵食,起码食嘅嘢都系新鲜靓材料,好多都系自家制的食材,其他餐厅食唔到,味道非常好,真系抵食又多选择! 真系冇介绍错,一定再帮衬!
2018-11-21