2017-09-25 2807 浏览
经过一间巷仔有间越南粉面小店, 门外张贴价钱对于湾仔路段黎讲, 算系几亲民, 加上妹妹话平日晚搭车经过呢度都大排长龙, 抱住至少唔会中伏既心态入去一试。店内面积较细, 但对于速食黎讲, 可以接受啦....呢度既粉面SIZE有分标准同大SIZE, 更有加大SIZE, 听店员讲XL几乎有半张台咁大碗, 所以我地怕食唔哂, 都系每人叫返个大SIZE既粉食, 仲可以另加HK$15转套餐 (跟小食+饮品)食越南菜我定必order既【香茅鸡翼】HK$32即叫即炸, 表面炸得香黄香脆, 仲带有少少香茅, 极为香口, 内里仲几入味JUCIY, 正!!【安格斯生牛肉牛丸汤河粉】HK$59牛肉好新鲜, 脂肪分布平均, 入口好嫩, 唔会有根连带。(如果怕食生, 可以要求整熟哂上台) 至于牛丸带点鲜甜弹牙; 芽菜、青拧、辣椒碎、九层塔分开上, 可以因应个人喜好加入, 汤底浓郁甘甜, 食到几乎汤底都饮清。【香茅虾饼】反而呢个有点失望, 虽然表面炸得好脆, 而且不油腻, 但虾饼鲜甜味唔太突出, 而且仲欠缺弹牙口感。【香茅猪扒汤河粉】HK$62原来块猪扒好大块, 没有肥膏连带, 肉质唔硬, 好香口【越式蔗虾】表面口

店内面积较细, 但对于速食黎讲, 可以接受啦....

食越南菜我定必order既【香茅鸡翼】HK$32

香茅鸡翼

【安格斯生牛肉牛丸汤河粉】HK$59

安格斯生牛肉牛丸汤河粉

【香茅虾饼】

香茅虾饼

【香茅猪扒汤河粉】HK$62
原来块猪扒好大块, 没有肥膏连带, 肉质唔硬, 好香口

香茅猪扒汤河粉

【越式蔗虾】
表面口感松脆, 入面有虾同萝卜丝, 不过就唔太食得出只虾既口感。

越式蔗虾

整体黎讲, 呢个价钱仲要唔洗加一食到呢个质素, 而且食完会觉得饱肚, 的确几抵!
香茅鸡翼
安格斯生牛肉牛丸汤河粉