2016-12-22
今日赖生跟住屈小姐去中学同学聚会~ 食台湾火锅~ 赖生对两样都有兴趣,因为有屈小姐系度我地一去到已经比人话放闪啦!同埋原来屈小姐真系几高嫁(仲要今日著左踭添,赖生梗系全程扶住佢啦!)我地7点15左右到拎位,现场已经系一大堆人啦!果时已经要等16张枱!咁唯有等下啦,反正都未齐人,舖头入面都预左8张櫈比人入去坐住等,唔驶人企出面吹风嫁!(不过好快满啦晒!) 同埋舖头有明文规定繁忙时间系限时90分钟!所以应该唔驶等好耐系等既时候,我地就商量下食咩啦,屈小姐同赖生一早就睇中左芝士牛奶锅同香蒜牛肉锅啦,仲决定加碟羊肉片添!等左大约35分钟之后,终于有位坐啦 但⋯6人枱黎既?我地7个人㖞!虽则最终坐得落,但系好逼😂,放野食都要就住放同埋佢人手好似唔多够招呼人... (不过如果你叫到人,佢地都好快手同乐意帮你既)之后等埋屈小姐班朋友拣完,我地就叫野食啦,1个set就$108,包1个锅加1碗饭/粉丝,咁我地就叫左:1)香蒜牛肉锅 (4星)& 芝士牛奶锅 (5星)- 个香蒜汤底除左香,仲食得出有蒜味,好岩煮肉类既食物!- 个芝士牛奶汤好白呀!你仲可以见住块芝士融入汤底,甜得黎带少少芝士味,比起香蒜既味道
1)香蒜牛肉锅 (4星)& 芝士牛奶锅 (5星)
- 个香蒜汤底除左香,仲食得出有蒜味,好岩煮肉类既食物!
- 个芝士牛奶汤好白呀!你仲可以见住块芝士融入汤底,甜得黎带少少芝士味,比起香蒜既味道更特别!
- 简单D尼讲,芝士牛奶锅比香蒜更入味,可以唔驶再点酱食,但食肉就用番香蒜锅好啲,因为唔会遮哂啲肉味!
- D丸类系几得意,好多款,而我地最钟意既系贡丸,鱼豆腐同麻吉烧! 贡丸弹牙浓味,鱼豆腐比出面既滑,麻吉烧就入面放左年糕,in in un un正!
- 虽然佢用酒精膏点火烧住个锅等佢热同滚,但粒膏好快就用完,屈小姐个牛奶锅仲要等换第2粒先滚到!搞到原本既肉,香蒜既牛肉同芝士牛奶既猪肉都过左龙!(建议可以用啲可以烧耐啲既芯,咁就食得畅快啲啦!)
2)羊肉片 $48 (4.5星)
- 呢间舖只系供应3种肉:羊,牛同猪,三种肉入面羊最好食!牛就鞋左d,会缩到好细块,同埋牛肉味差dd!猪就正正常常,少少鞋(可能煮得太耐),反而羊肉好滑而且好重羊味!
- 0.5星扣左纯粹系⋯CP值问题😂 一碟得7块,不过都算大块既😂
3) 卤肉饭 (4.5星) (+$12转)
- 碗饭面铺满卤肉嫁!d汁仲流晒入饭度,染晒啡色嫁!
- D卤肉应该煮左好耐,逼晒d油出尼,食落唔会觉太肥!同埋佢d卤肉粒切得几好,唔会碎到好似食肉燥咁,佢整到肉丝既size,有咬口得黎又细细旧易入口 不过糖就好似落得重手左d,甜左少少,但ok既,捞饭食一流! (连一向怕肥既屈小姐都忍唔住食左好多啖!)
⭐️⭐️屈小姐食法:个芝士牛奶锅食得七七八八之后,将碗白饭加入个锅当泡饭食,超甜超好味(呢啲邪恶野⋯⋯真系屈小姐先谂到)
4)豆瓣酱 vs 沙茶酱 (Free~)
- 沙茶酱就微甜,但沙爹味唔重⋯
- 豆瓣酱就出色啦!少少辣,而且香得黎味浓,点肉食一流!
最后就系!呢间野原来要加一嫁!顿时CP值下降左!而且,佢全部饮品都系用即弃胶杯,包括水⋯!唔系咁环保㖞!同埋d酱料罐有少少油同黏手 不过我地都食得好满足!而且可能因为食完九点半左右,无咩人排队,我地再坐多阵都无赶我地! 满足既Gathering!
#赖皮虽可耻但很有用😂
#又识多班屈小姐既朋友啦
#同妳打边炉好开心
#一直放闪
#互相分享
#喂喂喂⋯⋯隔离枱食野就食野啦⋯⋯望咩㖞!
#港女发脾气之理由3~GOT!