2017-09-07 1456 浏览
话说自从上个星期五食左个唔好食既海南鸡饭之后,我个朋友就话要带我去试一间佢觉得好食既海南鸡饭—泰妃鸡我睇过食评,十个有八个半都系叫呢个海南鸡饭海南鸡饭 ($54)黄油饭有淡淡鸡香味,但唔油又唔腻粒粒都系黄色,而且又唔烂鸡件满布油光,比人一种好滑身既感觉;不过实际唔系滑鸡,系比较多鸡汁、鸡味同唔韧既鸡,浸既时间岩岩好;重点系个鸡皮仍然弹牙架,唔系果间”好X沙嗲”既烂鸡皮!!不得不提下个汁,系海南鸡饭既一部分,生色不少!! 个汁少少辣、酸酸甜甜,惹味又开胃,就咁加佢都可以食哂成碟饭香茅猪扒金边粉 ($36)我本身谂住系炸猪扒靓靓放面,但原来系煎猪扒散哂系面,另外仲有少少芽菜同冬菜首先试左个汤先,有少少似牛腩汤味,但系咸左少少;后黎我夹左朋友个饭既芫茜浸落个汤度,味道好夹更正至于猪扒,香茅味就食唔出啦,不过就一D都唔韧,又无雪藏味,ok啦金边粉唔会煮得太烂,而且份量都唔少,满满一碗!! 总结,我同朋友都觉得个粉好食过个饭,睇黎下次有食粉面既新选择;至于最好食既海南鸡饭,睇黎仍要继续搜寻下先得。

我睇过食评,十个有八个半都系叫呢个海南鸡饭

海南鸡饭 ($54)
海南鸡饭

黄油饭有淡淡鸡香味,但唔油又唔腻
粒粒都系黄色,而且又唔烂
海南鸡饭

,唔系果间”好X沙嗲”既烂鸡皮!!

香茅猪扒金边粉 ($36)
香茅猪扒金边粉

我本身谂住系炸猪扒靓靓放面,但原来系煎猪扒散哂系面
,另外仲有少少芽菜同冬菜
金边粉唔会煮得太烂,而且份量都唔少,满满一碗!!

2017-09-06
香茅猪扒金边粉