2014-08-31
今日一早就出左去做野,最后一站黎到旺角做完野当然系呢头食埋野先走喇。穿过左啲街边档,见到旁边有好多小店,我最后拣左呢间拉面店。入到去,啲装修比我既感觉好似上左渔船咁,好Raw,好似好简单咁,但明显会睇得出店主系度花过心思。好~叫野食!呢度系只有4款面,啱晒我呢啲有选择障碍既人,哈哈哈哈,但系我错了,原来佢每样材料都会问你preference,所以到最后我都拣左好耐先拣好自己食咩~我叫左…黎喇黎喇~ 饿左成日,终于都可以坐低食野。睇落已经觉得好okay,第一啖试下个汤,够晒热辣辣,好味!浓郁猪骨汤,又唔会太"杰"太肥腻,加分!再黎拉面,都唔差,面质几好,虽然系自己拣冇咩大惊喜,但系我觉得有得自己选面质都几贴心几好,好过出面有啲店个面质太硬,食到我胃痛。叉烧呢度几好,唔太dry,我好怕食日式个啲叉烧,好干好硬。呢度个啲好okay,唔错唔错。好味到我竟然食晒成碗,汤都饮埋,呢件事好古怪,我竟然食得晒!或者系可能我饿得济,哈哈哈哈,相信应该2样都有啲关系。下次黎要试下其他口味,见到佢有个菠菜味都几吸引。p.s.食完唔口渴既拉面,香港真系冇乜几多间。
p.s.食完唔口渴既拉面,香港真系冇乜几多间。