2019-02-11
整整成煲嘅美人锅好足料,有原只乌鸡,红枣南枣,杞子淮山等等嘅药材汤底滚起咗之后我哋搅下佢,原来入面仲有好多桃胶,越食越有胶质店员提醒我哋唔好赶住落料,要先饮汤个汤饮落有好滋补嘅感觉,索哂乌鸡同金华火腿嘅精华,甜得嚟够清饺子拼盘每款饺都有两只,共12只,可以一次过试哂啲味,又满足到饺子控嘅我嘅心愿水饺入面嘅馅料大部分都系猪肉,值得一提嘅系呢度嘅水莲饺水莲系台湾引入嘅菜种,食落爽口,而且味道独特加上店舖自己嘅调味,都真系几香几惹味蛏子皇都几大只厚肉,加上本身已经好清甜嘅汤头,简直系甜上加甜,仲带一点鲜味冰菜系近年好多人都钟意食嘅菜,我和朋友都唔例外呢度嘅冰菜有大棵有细棵,同样嘅系都几多叶同埋好幼嫩食落不失冰菜嘅爽口感,而且又有好多水份爆出嚟黑毛猪片都几靓,薄切得嚟又锁住猪肉嘅味道,肉质弹牙呢度嘅甜不辣连埋红色嘅甜不辣酱汁,好有地道嘅台湾味!脆片包住入面软糯嘅馅,有啲似烟韧版嘅芋头糕,令我同朋友一试爱上午餐肉厚切炸香,几乎系好食嘅保证有啲人打边炉,实会叫午餐肉,炸好就咁食又得,渌两渌又得,得咗蔬菜拼盘都有唔少菜,仲有少量菇类,粟米同秋葵,大致都几新鲜霜降牛肉好靓,雪花均匀,肉质滑嫩不过渌嘅时
店员提醒我哋唔好赶住落料,要先饮汤
水饺入面嘅馅料大部分都系猪肉,值得一提嘅系呢度嘅水莲饺
水莲系台湾引入嘅菜种,食落爽口,而且味道独特
加上店舖自己嘅调味,都真系几香几惹味
冰菜系近年好多人都钟意食嘅菜,我和朋友都唔例外
呢度嘅冰菜有大棵有细棵,同样嘅系都几多叶同埋好幼嫩
食落不失冰菜嘅爽口感,而且又有好多水份爆出嚟
黑毛猪片都几靓,薄切得嚟又锁住猪肉嘅味道,肉质弹牙
呢度嘅甜不辣连埋红色嘅甜不辣酱汁,好有地道嘅台湾味!
午餐肉厚切炸香,几乎系好食嘅保证
蔬菜拼盘都有唔少菜,仲有少量菇类,粟米同秋葵,大致都几新鲜
霜降牛肉好靓,雪花均匀,肉质滑嫩
不过渌嘅时候好容易中间断开,建议用勺渌
汤丸好似系食台式火锅必点之选
芝麻汤丸落咗个汤,外皮带少少咸,入面芝麻流心估唔到都几夹
一口牛粒虽然唔系特别靓,但系煮熟咗之后真系好嫩,一啲都唔韧,渌耐咗都唔怕
从来未试过打边炉到最后,都仲饮紧个汤
佢呢度嘅特色系,就算渌哂所有配料食哂,个汤底都仲有好多嘢畀你食
而且啲汤越煲越浓但又唔会油腻,真系好襟食