2024-07-02
甜记饺子 (太子) @tinkeedumplings 📍:太子砵兰街450-454号HQ大厦地下C-D号舖🚗:太子地铁D出口 步行1分钟📞:+852 4614-9740💲:~HKD60/head for lunchFood quality✔️:10只汤饺配茄汤 (京葱羊肉饺、南瓜忌廉鸡肉饺)👌🏼:10只煎饺子(粟米芝士鸡肉饺、菜芯猪肉饺)、热豆浆总结:😋一间喺长沙湾打出名堂系区内饺子🥟名店 喺太子呢个饺子争霸地都想占一值位 新店装修就走新颖日系路线 同旧舖畀人嘅感觉有段距离 不过食物质素都保持到 推荐嘅😋个人偏爱食煎饺多过汤饺 但呢度系难得令我觉得汤饺出色啲 同埋汤饺会发胀睇落大粒足料啲🤣有12款选择 双拼单拼同价 除咗传统猪肉饺嘅选项外 呢度都有提供啲新式选择如京葱羊肉饺同南瓜忌廉鸡肉饺等😋汤底有得拣鸡汤或番茄🍅薯仔汤 茄汤都几足料 家庭嘅味道 唔系茄膏而真系食到一块一块嘅鲜番茄 京葱羊肉饺出色过南瓜忌廉鸡肉饺 京葱好清新 不过羊肉我觉得未必太夹 好似都系猪肉正啲 不过都好食🥰😋南瓜忌廉鸡肉饺就相对冇咁惊艳 不过都好食😋其实佢最好食唔系饺子 而系任拎唔嬲嘅辣菜脯 非常辣但腌得好入味嘅辣
📍:太子砵兰街450-454号HQ大厦地下C-D号舖
🚗:太子地铁D出口 步行1分钟
📞:+852 4614-9740
💲:~HKD60/head for lunch
Food quality
✔️:10只汤饺配茄汤 (京葱羊肉饺、南瓜忌廉鸡肉饺)
👌🏼:10只煎饺子(粟米芝士鸡肉饺、菜芯猪肉饺)、热豆浆
总结:
😋南瓜忌廉鸡肉饺就相对冇咁惊艳 不过都好食
😋其实佢最好食唔系饺子 而系任拎唔嬲嘅辣菜脯 非常辣但腌得好入味嘅辣咸白萝卜干 必食 但真系超辣🥹
🤔煎饺就系好家庭式𠮶种煎法 普通冇咩太特别 个人就觉得煎饺配芝士🧀呢个配搭就永远冇死嘅 粟米芝士鸡肉饺惹味过菜芯猪肉饺
🤔豆浆几好饮嘅 但$20/瓶真系贵咗啲
😨排队名店 好食嘅嘢系要啲等候时间 同埋好逼 坐得都唔太舒服😅 冇服务可言但冇收加一就合格啦