2005-04-17 12 浏览
今日刚刚同个fd去开葵芳行街,成日闷闷地,又呆呆地咁。忽然,咕咕两声响起,正当肚饿之际,见到间叫「一泡而红」既铺,个名好怪,初时都唔知系唛,行近一睇,原来系一间用泡饭做主打既铺,重有一间铺连著,之后,我们一行人二话不说咁行左入去,本著一棵好奇心去试。「蚝仔肉碎泡饭」:饭面有好多蚝仔同肉碎,少少花生同一件冬菇,再用汤浸过面。蚝仔都算多,不过就无咩鲜味咁,肉碎就一旧旧咁,似肉碎件多的,旧冬菇就好难食,唔食好过食,汤既味精都几够味,整体都算可入口~~~~「担担面」:睇落同一般普通担担面无分别,面有好多肉碎,花生碎同芽菜碎,个面质都算唔错,唔太韧都唔太硬,汤底味精都算够味,可入口~~~~「邓妈妈水饺」:弹无可弹,味道算好食。白菜饺够爽,味道清爽,韭菜饺够野味,点姜丝醋重好食,皮厚唔易穿,不过影响口感。「酸辣鸡丝米线」:一个字「好」。个碗大大碗,卖相好睇,因为有一层油薄薄系面,睇落碗油面够令身。米线唔会韧,为方便一些年纪大既人,所以做到一挟即散,好野。不可不提个汤底,直头系精华所在,味精味够鲜,一流。整体黎讲,种类唔算多,不过泡饭就不过不失,始终味精好重,食完好渴。今餐最好就系水饺,本人最欣
整体黎讲,种类唔算多,不过泡饭就不过不失,始终味精好重,食完好渴。今餐最好就系水饺,本人最欣赏既系韭菜饺,够味。果日虽然食物质素一般,不过食得都好开心,个埸都好热闹。
最后一提,服务真系一流,个个侍应都好有礼貌,今时今日可以做到咁确实唔易,好野~~~~~~