2016-12-10
圣诞节,明明气温寒冷冰冻,但因为可以同钟意嘅人一齐共进晚餐而变得温暖。今次就拣咗湾仔利东街一间餐厅,由星光闪闪嘅大道,再走进浪漫迷人嘅餐厅,品尝一个完美圣诞晚餐。走上2楼,坐下的环境都可以望到利东街挂著浪漫嘅圣诞灯饰。今晚更叫咗好多特色菜令今个圣诞节更加圆满。首先叫左一个餐前小食,北海道带子薄片配三色鱼籽青柠轻泡沫。菜式卖相精致,大厨将厚厚嘅带子切成薄片再将三色鱼籽放在带子上,加入食用鲜花,就系一个浪漫的开始。菜式就如恋人一样,只有一齐才会产生化学作用。带子、三色鱼籽、青柠泡沫加埋一齐食,令到食材之间互补不足,由感受到花嘅美丽、再食到带子嘅弹牙、鱼籽嘅咸香、最后到青柠嘅清新。食完餐前小食就点咗一个龙虾浓汤。暖暖嘅热汤就好似热恋一样,饮落每一啖味道都系浓郁,而且仲饮到丁点酒香令龙虾味道更加特出。主菜就叫咗香煎牙鱼柳配美国芦笋杏仁轻泡沫。香煎牙鱼非常滑溜就算同朋友倾计倾左好耐亦都唔会干身松散,初尝杏仁泡沫,估唔到同埋牙鱼一齐食系非常之夹,比起一般用嘅忌廉汁更加细腻。食完主菜当然到甜品啦。有人话要找住男人个心,一定要找住佢个胃。但我会话找住女人个心,一定要找住最好嘅甜品。最后我揾到了,原味南
今晚更叫咗好多特色菜令今个圣诞节更加圆满。
最后我揾到了,原味南青山蛋糕卷,鲜忌廉质感细绵,口感软滑,更可尝到香浓奶香。