2011-11-24
小平津俾我一向嘅印象都系好家庭式,入到舖里面贴满一幅幅充满顾客笑容的相片,亦有在舖内涂鸦的字句及漫画─ 一切都好随意及温馨!是夜由于太太想去,所以去食,叫咗多数系小食:蟹子沙律、烧牛舌、烧鸡翼、土佐豆腐、鱼汤锅加乌冬。1.蟹子沙律:用料新鲜、沙律酱刚好唔太多,而蟹子一咬就穿,唔同某啲食肆以鱼子充蟹子,非常满意的一个沙律。2.烧牛舌:牛舌烧得刚熟,不过就唔多够味,即使有芥末都系同九龙佐敦某店略逊,因为我偏向浓味多啲!3.烧鸡翼:鸡翼皮脆肉嫩,相当唔错!不过师傅唔多落盐,口味偏淡,但系在鼓吹少盐少油嘅日子中有件烧得咁香口嘅鸡翼我都觉得几满足啦!4.土佐豆腐:木鱼花及表皮脆而里面豆腐软滑,酱油唔太咸,不过我都系钟意烧物多啲!5.鱼汤锅加乌冬:鱼汤鲜,不过有少少鱼腥,汁液浓稠,但系唔多觉有鱼在里面。将乌冬放在汤内滚一下再食,个肚就有七分饱啦!听到隔离台叫清酒,侍应好细心咁问要唔要暖上,足见小店待客之道!顺带一提系佢嘅餐前小食几好味同餐后送甜品,我要咗豆腐雪糕而太太就要咗绿茶雪糕。中日两国常在领土及历史问题上纠缠,假如大家以礼相待,世界系咪会和平啲,大家开心啲?