2023-01-21
今日嚟到西营盘附近嘅餐厅澄居,餐厅嘅地方虽然唔大,但布置得都几有日式风格,令人坐得好舒服。呢间餐厅最特别嘅地方,就真系厨师发板,佢哋系冇餐牌㗎,想食啲咩就可以直接同店主Larry沟通。餐厅系开放式厨房,所以可以睇到店主嘅用心制作,加上煮嘢食嘅时候又会要来阵阵嘅香味,令人忍唔住期待下一道菜式。餐厅主打烧海鲜同埋高级肉类,人均消费由数百至二千元不等,值得一题系呢度嘅熟客众多,餐厅回头率高。❤️喜知次喜知次烧得啱啱好,唔会烧得太过㶶,外皮烧得够香脆,鱼肉弹牙,入口有油香,加上有少少咸味,令人忍唔住食完一啖再食。❤️烧虾虾非常之大只,肉质弹牙,入口有虾嘅鲜甜味,加上唔会烧得过干,所以都几好味。❤️烧菠萝菠萝经过烧完之后表面好焦脆,每一啖咬落去都充满着菠萝嘅嘢汁液,香甜可口。❤️烧牛扒牛肉唔会太过肥腻,入口充满肉香,加上经过调味之后令人觉得好惹味。配菜做得好认真,有菇类同埋西兰花等等,都煮得好入味。❤️烧馒头馒头烧完之后外脆内软,上面仲加咗炼奶同埋可可粉添,够晒有特色。依家佢哋就快进入开业第11周年啦,佢哋而家仲做紧一个超抵嘅优惠,只要消费满$1000就会送一支价值$720嘅清酒。嚟紧佢哋亦都会加入餐牌模
❤️喜知次
❤️烧虾
❤️烧菠萝
❤️烧牛扒
❤️烧馒头
嚟紧佢哋亦都会加入餐牌模式嘅Omakase,有选择困难症嘅人都唔洗担心唔知食咩好。