2007-07-02
趁有几日假期,去拜访老朋友一家。有时都觉得好奇妙,萍水相逢的认识,年龄的不相称,不知什么促使我们成为好好的朋友,感觉更有如一家人。我、老豆、老妈子连同朋友一家,共七人,先在美心饮茶,之后再上佢屋企。我一点钟到达,人地已经好醒目咁揾定位。坐定定就开始叫野食,点菜当然由主人家发版啦!第一轮先是食点心,烧卖、牛肉烧卖、虾饺、素菜饺、菲菜饺、珍珠鸡、排骨、叉烧肠等。唔知系咪因为推车仔既关系,点心总像不够热的。幸好,味道大致上都算唔错。如今大部份酒楼都系划点心纸,推车仔已买少见少,虽然食物系整定晒,有d又冻左,但感觉又几好㖞,大既是物以罕为贵摆!一轮点心战后,来到炒饭。叫左鸳鸯炒饭,一如所料,份量大得很,我只吃了鸡丝既一边,都系醒胃又好味,始终鸳鸯炒饭都系一味我喜欢的食物。最后轮到甜品,一人一盅椰皇炖奶,椰汁几香,又唔系太甜,但都几漏。我地呢班甜怪除左食炖奶外,仲点了红豆沙、豆腐花、木瓜露share食,大致上都唔错。呢一餐食物唔算好特出,服务也只是一般,不过大家都食得好开心,好满足。都系个句,唔知点解大家可以好似一家人咁,是上天的欣赐吗?愿大家身体健康!
愿大家身体健康!