餐厅: 駿景軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-05-07 3252 浏览
早排上网见到澳门YOUTUBER拍片黎呢度参加活动,见食得好过瘾咁就约埋朋友过黎一齐食一食。因为餐厅上面就系酒店,所以食客都几多系酒店住客同埋好快客满所以预早BOOK位系明智之举。食饭前先点左两个汤湿下个口,左边系杏汁炖白肺汤而右边系是日老火汤。两个都好甜同够火候,尤其钟意白肺汤,猪肺清洗得够干净而且杏仁味又够晒浓,清香雪白嘅汤水饮落去好啱暑夜作解热之用。松露野菌安格斯牛柳粒好细嫩,炒到半熟嘅牛肉入口油香味好足,咀嚼时更有黑松露嘅香气渗出十分惹味。而配菜嘅野菌同露荀配上照烧汁,爽口得黎又有油香同样好食。麻辣水煮鲜鱼片,用上桂花鱼制成所以入口非常鲜嫩细滑。而辣度方面花椒/干辣椒/胡椒/八角等等嘅比例恰到好处,食落先香后麻,之后辣味再慢慢明显地弹出,十分过瘾。食到舌头同嘴唇都有啲赤痛嘅感觉。水煮鱼底下铺垫着好多吸满汤汁嘅红薯粉,食完鱼肉再食佢啱啱好。麻辣汤汁更加入味,配埋豆芽/芫茜/青瓜一齐食嘅感觉就好似食紧伤心酸辣粉咁。朋友食完水煮鱼有啲顶唔顺,就帮佢点个砂锅虾酱唐生菜降下温。生菜食落爽甜而且虾酱香味好出,味道无俾水煮鱼嘅辣盖过。同埋剪去绿叶部分,只保留脆甜菜茎嘅做法真系好好。因为有时食
杏汁炖白肺汤
松露野菌安格斯牛柳粒
而配菜嘅野菌同露荀配上照烧汁,爽口得黎又有油香同样好食。
麻辣水煮鲜鱼片
砂锅虾酱唐生菜
朋友食完水煮鱼有啲顶唔顺,就帮佢点个砂锅虾酱唐生菜降下温。生菜食落爽甜而且虾酱香味好出,味道无俾水煮鱼嘅辣盖过。同埋剪去绿叶部分,只保留脆甜菜茎嘅做法真系好好。因为有时食生菜最怕就系啲叶太腍影响到口感,但呢个正。
红油云吞
最后系红油云吞。皮薄之余好烟韧,内馅嘅猪肉/鲜虾都好弹牙,中间又有啲菜碎及姜葱增加口感,配上香而不辣嘅红油酱汁,入口滑溜好食。
虽然餐厅位置远左啲(其实地铁站行过黎都唔使十分钟),但食物质素有保证同埋个水煮鱼真系好正宗。有佢补返数真系行耐啲都值得
2018-04-23
杏汁炖白肺汤