2023-04-18
今日👷🏻♀️细孖专成黎到坚尼地城揾👩🏻🦱大孖食饭,呢间餐厅系香港少见葡萄牙餐厅,👭🏻孖妹食完撞正葡籍老板同老板娘返黎,佢吔餐厅理念主要想将正宗口味葡国家庭菜带到香港,佢地话喺澳门食到嘅葡菜系加入左墨西哥菜元素,唔贴近葡萄牙人当地饮食文化餐厅积极推出正宗地道葡式菜,希望令更多人认识同喜欢葡菜㗎👭🏻孖妹俾老板热情感动到🥰餐厅每张枱都铺在红白色格仔pattern 枱布,放上蜡蠋、铁罐橄榄油,感觉好地道,有家嘅温馨感觉,夜晚时份开左所有门,感觉好通风舒适🦋墙身挂满左葡萄牙名人画照,另设有bar 位🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢Octopus Salad✨呢款属于暖沙律,有八爪鱼粒🐙、芫茜🌿、红椒粒、洋葱碎,酱汁以白醋、罗勒、橄榄油调配而成,另有5块法包🥖✨枱面有一个铁罐橄榄油,店员介绍法包可以倒啲橄榄油落法包食,亦可将沙律放上法包面食🐙八爪鱼煮得软腍唔韧,而且好厚肉,肉质鲜甜;酱汁好醒胃,洋葱粒提升风味🥢Piri Piri Shrimps✨一共有6只一虾,系原只鲜虾黎㗎❗️每只都好新鲜外壳硬身,肉质鲜甜弹牙够juicy,配上加入左青豆、橄槛、蒜蓉粒嘅啤酒牛油酱汁,滋味无穷,淡淡啤酒味点埋法包食
🥢Octopus Salad
🥢Piri Piri Shrimps
✨一共有6只一虾,系原只鲜虾黎㗎❗️每只都好新鲜外壳硬身,肉质鲜甜弹牙够juicy,配上加入左青豆、橄槛、蒜蓉粒嘅啤酒牛油酱汁,滋味无穷,淡淡啤酒味点埋法包食系绝配😆喺澳门食到啤酒虾唔同会清香,葡式酱汁更浓味,多一层口感
🥢Bitoque
✨呢款系葡式西冷牛扒, 厨师分左两个pan 上,主菜有西冷牛肉同荷包蛋,底部同样配上加入香叶、橄槛、红椒粉、辣椒嘅啤酒酱汁,另一碟有炒饭、沙律、脆炸薯条
✨西冷先用刀背搥松再煎,熟度系9成,肉味浓郁肥膏少,荷包蛋煎至脆边
🥢Crane De Porco Alentejana
✨呢款系葡国南方家庭菜式,用上猪肉粒、薯仔粒、蚬肉煮成,加入香叶、香草、洋葱、橄榄油等调味,另配上新鲜沙律菜、车厘茄、法包粒,橄槛,孜然茴香,酱汁𩠌料配搭同中式家常菜几似😆好好𩠌饭,好似咖哩薯仔🥔
🥢Crème Brûlée
✨法式焦糖炖蛋就食得多,呢款葡式Crème Brûlée由鸡蛋、炼奶、云呢拿香油开成蛋浆,用石煲加入栗粉煮稀,底部加入曲奇🍪饼干碎,面倒入厚厚一层白砂糖,用火枪光至硬身+焦糖啡色,最后喺甜品面渗上满满肉桂粉
✨呈上时已经闻到好香浓炖蛋杰度比法式Crème Brûlée 稀身好多但极creamy,配方比法式嘅甜度低,饼干🍪碎好crunchy❤️厚焦糖面烧到非常脆卜卜,用🥄笃穿佢捞埋🍪同炖蛋食口感好丰富
✨随甜品附上Port Wine 🍷,系葡萄牙人食甜品嘅必备,用上迷你酒杯仔上,比一般红酒甜,而且口感好rich,酒味较浓烈,食一啖Crème Brûlée 饮啖红酒可以再食多啲😍
🥢Orange Juice
🥢 Red Wine
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
餐厅逢星期三五有music show ,👭🏻孖妹今日光顾系星期四冇幸睇到show🥲有机会一定会再次到访❤️
✍🏻总评:
加🔟服务费:✅