2023-09-15 21 浏览
继上星期台风袭港后连场暴雨,气温一早一晚清凉了不少🌀除咗要带多件外套怕冻亲之外,凉凉地去打边炉就最啱feel🥰观塘虽然出名食肆多,但人流更多,好多食肆都会大排长龙🥶最怕人多嘅我今次上网做足功课,揾到间系巧明街相对较静嘅大厦开餐。餐厅系国基集团中心,港铁站步行五分钟就到,地点方便👍🏻用餐时间系星期日晚上,如我所料一到餐厅直入唔使排队,眼见餐厅七成满,大多数嘅人都系打边炉嘅。餐厅环境宽敞,枱与枱之间距离充足,仲有一道薄薄嘅藤织屏风隔住增强私隐度,咁样倾偈先够尽兴吗☺️坐低后我哋就叫咗一人一锅超值套餐,汤底有三款,可单点亦可配套餐,丰俭由人☺️无辣不欢的我当然拣麻辣锅套餐啦!仲要附送我最爱嘅鸭血😆跟餐有一份豚肉,如果想食牛嘅可以升级套餐,分别有美国或澳洲牛,而部位亦有三款选择,价钱都系加$20-$40。另外仲有杂菜、丸,饭/面。相当经济👍🏻药膳麻辣锅套餐$148汤底附送既鸭血同豆腐够滑溜够入味,麻辣得来带有阵阵药膳味。套餐配鹿儿岛豚腩肉。豚腩肉富弹性,脂肪分布均匀,一咬落去肉汁香甜四溢☺️牛骨沙茶锅套餐$138汤底牛骨味浓厚配合沙茶够惹味😋套餐升级后,拣咗澳洲草饲M5牛颈脊(+$25)。牛颈脊口感

药膳麻辣锅套餐$148

牛骨沙茶锅套餐$138
汤底牛骨味浓厚配合沙茶够惹味😋套餐升级后,拣咗澳洲草饲M5牛颈脊(+$25)。牛颈脊口感爽嫩软滑,牛味细致油花适中,好食到想继续追加!😎

杂菜盘方面不得不提大甲芋头,芋头口感绵密松软,入口即化,香味浓郁,系我打边炉不可缺少嘅食材🥰最后煮埋个冬粉同丸子拼盘,吸晒汤底啲精华食,太满足喇!❤️

餐厅整体评分不错,价钱合理,食材新鲜,店员有礼,系一间值得推介嘅餐厅喔👍🏻
  • 药膳麻辣锅
  • 牛骨沙茶锅