2017-11-07
今次去到长沙湾嘅新开嘅《阿来泰式地道风味》,之前分店试过都几好食,就帮衬下先。餐厅午市时间已经非常爆满,餐厅门口非常方便可以泊车,等左唔够五分钟就有位。午市套餐都非常多选择,还有全日套餐同埋汤粉面套餐,餐牌上仲有多款散叫食物。首先我们先叫一个「生虾刺身」有八只,配以一碟泰式辣酱,生虾口感爽口弹牙,非常新鲜。套餐方面叫咗「香辣肉碎煎蛋伴白饭」,卖相非常吸引,碎肉有少少辣,配以一粒粒嘅辣椒、豆同埋煎蛋,食落去好滋味,味道刚刚好。套餐配以一杯饮品,加两蚊就要左杯「冻柠茶」,冻柠茶带一点苦涩,茶味浓郁。另外再叫咗一个椰青。最后都未够喉,叫咗一个「马拉盏炒通菜」,通菜非常入味,食落去爽口新鲜。食咗咁多野,最后都只系$200左右埋单,食物有正宗泰式味道,值得一试。
首先我们先叫一个「生虾 刺身」有八只,配以一碟泰式辣酱,生虾口感爽口弹牙,非常新鲜。