2019-09-04 15 浏览
工作关系好耐无放假去日本,唯有系香港食住拉面顶顶瘾先!虽然香港食拉面真系好多选择,但真系唔系间间ok,今晚试左间朋友推荐,香港都有唔同分店既别天神拉面。店内可以选择既款式唔多,得两款汤底,猪骨同虾味噌,所以我地各点一款套餐试下。套餐指拉面+一款小食。我点小食拣左龙虾沙律同饺子各一。龙虾沙律本不抱太大期望,但意外地好味,同平日食既「行货」的确有分别,特别系用料部分,食到啖啖龙虾肉,配埋蟹籽,好有口感。煎饺子饺子都煎到几香脆,咬落都有肉汁流出,不过略嫌有点味精感。猪骨汤底拉面每款拉面都配两粒溏沁蛋,煮到细入味同溏沁😋😋而呢间拉面店选用既拉面系直面,朋友大爱,我反而喜欢食曲面。汤面有唔同配料,例如葱花、木耳同叉烧。叉烧可以烧得再香口少少,汤底略嫌唔够浓。龙虾汤底拉面同样地系有两粒超级好味溏沁蛋,配料同猪骨有少少唔同,照旧有叉烧,无左木耳但多左樱花虾米同粟米,汤底味道比猪骨浓,带鲜味,个人比较喜欢龙虾汤底。
工作关系好耐无放假去日本,唯有系香港食住拉面顶顶瘾先!

我点小食拣左龙虾沙律同饺子各一。

龙虾沙律

煎饺子
饺子都煎到几香脆,咬落都有肉汁流出,不过略嫌有点味精感。

猪骨汤底拉面

龙虾汤底拉面