2022-03-31
幫朋友買咗啲保健食品,約好喺鰂魚涌交收,順便一齊食晏。泰菜一向係友人嘅心頭好,今次就由我帶路,嚟芬尼街呢間主打泰式美食嘅「泰金香」吃頓午餐。餐牌嘅選擇好豐富,由小食、湯/咖喱、海鮮、沙律、蔬菜,以至飯/麵、湯河、甜品及飲品等,一應俱全。點咗半隻泰式去骨海南雞 ($98)、雞油香飯 ($22)、油酥餅 ($22)、馬拉盞炒雜菜 ($78) 同 可樂 ($10)。海南雞賣相很美觀,擺碟整齊雅致,雞件外皮爽薄不肥,望落有油光。雞肉脂肪不多,入口嫩滑富雞味,加上已全部去骨,食落啖啖肉,蘸泰式辣醬吃,惹味非常。油飯水準亦不俗,味道調校得恰到好處,飯粒分明,有咬口得嚟又唔會過硬,蒜香味濃。油酥餅即點即烘,拿上手時仍熱辣辣,入口酥香鬆脆,令人忍唔住一件接一件,吃不停口。碟雜菜用料好豐富,內有西蘭花、椰菜花、芥蘭、紅蘿蔔、秀珍菇、椰菜及紅椒等,加上以馬拉盞同炒,食落鹹香微辣,鑊氣十足,夠晒惹味。一場嚟到,冇理由唔食埋甜品先走,點咗客香芒椰汁糯米飯 ($55)。芒果很甜美,白糯米熱暖,入口香糯軟熟,淋上以班蘭葉煮成嘅椰漿,味道非常芳香,伴芒果品嘗,簡單味美。