2024-01-12
爸爸生日,一家人同佢过嚟尖沙咀食饭。酒楼非常多人,好彩我哋订咗枱,如果唔系真系有排等。呢间茶楼嘅菜式好有水准,唔怪得有咁多人嚟食!1️⃣红烧乳鸽皇乳鸽即叫即炸,大大只热辣辣新鲜又香脆,最正系脆卜卜嘅外皮,入边嘅肉非常嫩滑。每人一只都唔够食!2️⃣芝士龙虾伊面超浓郁芝士龙虾伊面,超多龙虾肉,虾肉鲜甜又弹牙,伊面煮得啱啱好爽口又唔会太腍,加上浓郁芝士酱汁一齐食,食过返寻味!3️⃣避风塘濑尿虾避风塘嘅菜式一向都好惹味,今次配搭呢个濑尿虾,濑尿虾非常大只多肉有鲜甜,又避风塘呢个煮法更加激发虾肉嘅鲜甜味,同时又食到蒜香味和椒盐味,好味更上一层楼。4️⃣海鲜杂菜煲充满海鲜和杂菜嘅煲,热辣辣仲有嘢味嘅汤汁饮,海鲜有虾,鱿鱼,带子,杂菜就有白菜,大白菜🥬,杏鲍菇。仲有我至爱嘅粉丝,成个煲都非常丰富。5️⃣话梅冻猪手冰冰凉凉话梅冻猪手,食落去酸酸甜甜,猪手皮Q但充满骨胶原,猪手肉非常腍,就算老人家都咬到,而且好味又开胃。呢一道真系心机菜,好推介食呢一个话梅冻猪手。
1️⃣红烧乳鸽皇
乳鸽即叫即炸,大大只热辣辣新鲜又香脆,最正系脆卜卜嘅外皮,入边嘅肉非常嫩滑。每人一只都唔够食! 2️⃣芝士龙虾伊面
超浓郁芝士龙虾伊面,超多龙虾肉,虾肉鲜甜又弹牙,伊面煮得啱啱好爽口又唔会太腍,加上浓郁芝士酱汁一齐食,食过返寻味! 3️⃣避风塘濑尿虾
4️⃣海鲜杂菜煲
充满海鲜和杂菜嘅煲,热辣辣仲有嘢味嘅汤汁饮,海鲜有虾,鱿鱼,带子,杂菜就有白菜,大白菜🥬,杏鲍菇。仲有我至爱嘅粉丝,成个煲都非常丰富。 5️⃣话梅冻猪手