2020-04-13
今晚同爸爸去到青衣城晚餐,最近我们都少了外出用餐。不过间中都会出去relax一下。见到呢间餐厅卫生情况良好,又会在餐厅门外先为食客量体温,而且又会提供搓手液。今晚主打同爸爸来叫点心食下,因为呢度既点心款式又多,而且都好好味。点了鲜虾云吞猪肉汤,云吞数目都唔少,又大大粒,皮滑又薄身,好好味。一咬开,入面有鲜虾及猪肉,口感很好,因为鲜虾好爽口弹牙,而且猪肉又令云吞更香及浓味。另外我都好钟意个猪骨汤,咁样食云吞个阵仲可以饮埋个汤,好浓好惹味,湿湿地,好滋味。三鲜水饺好好味,好多馅料,虽都系猪肉馅,但口感同食云吞感觉完全唔同。因为呢个外面是较为干身,皮会Q弹好多,口感好好,但一咬开入面都系好多汁好惹味,唔会好干,有种爆汁的感觉。猪肉好浓好香,无得顶。招牌皇牌小笼包当然无得输呢度出名食小笼包,可以食拼盘款,每款口味有一粒,或专点自己喜欢的口味又可,今次我们只点了原味小笼包。超正。粒粒都皮薄馅靓,热热的,小心咬开,先吸入面的汤汁,再慢慢进食。超好味。一啖一粒,食到唔想停,好钟意个种惹味,满汤的口感。锅贴,涨卜卜。好好味。锅贴是煎的,所吃起来会较为香脆可口,油香惹味。一咬开要小心油会弹出,而且仲好
三鲜水饺
招牌皇牌小笼包当然无得输
锅贴,涨卜卜。好好味。锅贴是煎的,所吃起来会较为香脆可口,油香惹味。一咬开要小心油会弹出,而且仲好热。入面馅料好多,大大粒,好惹味。
川味粉皮,好好味,带少少辣,好香好惹味,粉皮份量不少,好正,又滑又吸入汁酱。
另外呢款小食,我都好钟意。就是醋酱海蜇头,海蜇头本身都十分爽口,作为前菜小食已好吸引,因好爽又好好咬,口感好好。另外醋酱汁十分惹味,酸酸的,吸入了海蜇头之中,每啖都好滋味好正。真系不错。
是晚吃得又开心又放心。间中出来relax一下真是不错。