2017-09-19
系铜锣湾返工既食力组组员话系呢幢大厦入面新开左呢间韩食店, 叫我同佢去食芝士锅, 身为芝士控既我又点会拒绝呢?! 呢间韩食店似系走新式年青路线, 地下七彩既六角型地砖, 配上颜色缤纷既餐椅及挂上星星及波波灯, 播著轻快音乐, 比人一种几舒服感觉!坐底后侍应先送上前菜2款, 喜爱佢既甜味薯仔粒, 可以任食就好啦!!打开餐牌睇下有咩食先, 食物选择都唔少㖞, 包括沙律, 小食, 锅类, 主菜类等仲有特式饮品供应点左一客原味泡菜饼 ($88), 煎成一大个圆圈再切成一小件, 方便进食! 煎到外面脆身内里软糯, 食到泡菜既味道, 喜欢佢边位既硬脆, 点埋个酱汁好好味!经常系韩剧见到演员食饭时有汤送白饭, 呢客红卜卜既海鲜豆腐汤 ($98), 上枱时仲系好滚热辣, 汤底味浓带有少许辣度, 材料有豆腐, 生蛋, 蚬, 虾等, 用黎送白饭都唔错, 食完成身都热晒!到左今餐既重头菜出场 - 韩潮春川芝士锅(鸡肉) ($278), 呢个锅仲有牛/猪肉选择, 脑海已设定芝士要配鸡, 所以就要左鸡肉! 呢个锅系即场由侍应烹煮, 送上摆碟靓仔既食材, 见到都几丰富, 围边有萝卜, 翠玉瓜, 冬菇丝, 紫
仲有特式饮品供应
原味泡菜饼
海鲜豆腐汤
到左今餐既重头菜出场 - 韩潮春川芝士锅(鸡肉) ($278), 呢个锅仲有牛/猪肉选择, 脑海已设定芝士要配鸡, 所以就要左鸡肉! 呢个锅系即场由侍应烹煮, 送上摆碟靓仔既食材, 见到都几丰富, 围边有萝卜, 翠玉瓜, 冬菇丝, 紫椰菜丝, 年糕及鸡肉!
韩潮春川芝士锅(鸡肉)
先落蒜粒及油起锅先, 蒜粒既香味散发出黎, 先落鸡肉同椰菜炒香, 跟著就落埋其他配料, 然后再倒芝士粒于锅边, 等芝士熔掉就可以开始食啦!
将鸡肉及年糕用芝士包住食, 芝味满分, 鸡肉几滑及加埋辣酱一齐炒都几入味; 而年糕被芝士包围住既口感软糯, 甜辣年糕加埋咸香芝士, 味道好有层次感! 实在太邪恶啦!
未完架㖞, 之后仲会放汤煮韩国拉面, 面质比较烟韧, 食埋呢个真系饱到一个点呀!
呢个芝士锅确系"滋芝味" 呀