2014-04-29
明天就放复活节假啦!好happy,一早已决定放假前食餐好,因第二日出发去旅行~~妹妹之前黎过呢间食,话几正,所以我地一早book左位,book左7:45pm,4人,有猪女,肥猪同两个瘦猪妹妹~~我同男友准时到达,book左4个人,安排坐卡位,位置都好宽敞。出面热到熔左,入到去成个人舒服哂,打边炉食鸡煲最紧要咩?就系要冷气够凉,正!妹妹因收工迟左,成8:15pm先到,我地惟有先叫小食食住先,问左店员,店员话佢地既川味藕片好好食,咁就试一试啦~送到上枱已闻到好香既花椒味,上面铺满左好多酱及材料,夹了一片入口,原来系热的喔 真系估佢唔到。个汁系甜甜地,藕片好爽口,配合酱汁食,好正。食左落肚口后,一阵阵麻辣感在口中散发。食完两三片,口已觉得有点颇辣,但过了一会,该麻辣感又消失了,只剩下酱料香味在口中回味。店员果然无介绍错!在等待妹妹期间,一碟藕片已被两只猪食哂啦!hahahaha…妹妹黎到又叫左一碟凉伴海蜇头,海蜇头每一件都切到几大下,放在生菜上面,颜色配搭得好靓,望到都好开胃。海蜇头够冻,食落好爽脆,有少少辣,咸味适中,好开胃!呢度既火锅有好多款煲可以选择,但黎鸡煲店,紧系食鸡煲啦!佢既鸡煲
我同男友准时到达,book左4个人,安排坐卡位,位置都好宽敞。出面热到熔左,入到去成个人舒服哂,打边炉食鸡煲最紧要咩?就系要冷气够凉,正! 妹妹因收工迟左,成8:15pm先到,我地惟有先叫小食食住先,问左店员,店员话佢地既川味藕片好好食,咁就试一试啦~ 送到上枱已闻到好香既花椒味,上面铺满左好多酱及材料,夹了一片入口,原来系热的喔 真系估佢唔到。个汁系甜甜地,藕片好爽口,配合酱汁食,好正。食左落肚口后,一阵阵麻辣感在口中散发。食完两三片,口已觉得有点颇辣,但过了一会,该麻辣感又消失了,只剩下酱料香味在口中回味。店员果然无介绍错!
在等待妹妹期间,一碟藕片已被两只猪食哂啦!hahahaha… 妹妹黎到又叫左一碟凉伴海蜇头,海蜇头每一件都切到几大下,放在生菜上面,颜色配搭得好靓,望到都好开胃。海蜇头够冻,食落好爽脆,有少少辣,咸味适中,好开胃! 呢度既 火锅有好多款煲可以选择,但黎鸡煲店,紧系食鸡煲啦!佢既鸡煲有分麻辣同辣既,我地几个都唔系咁好麻辣,所以叫左个滋味鸡煲一只,小辣。店员称此鸡煲味浓,辣中带有甜味的,一般人较易入口。店员另外仲上左一碗辣汁,说唔够辣可以加落去,打边炉加上汤时亦可加入去提味。
我地叫的是冰鲜鸡,食落鸡肉唔会"鞋",店员称加钱可以换成走地鸡,但本身食鸡煲都已好浓味,冰鲜鸡和走地鸡可能分别不大。 火锅配料有劲多选择,妹妹极力推介手切本地肥牛,我地叫了一份细的,盛惠HK$178。手切本地肥牛铺放在碟上,排得好靓,每一块片得大小适中,明明睇落无咩肥膏位,食落口牛味好浓郁,好香。 驼鸟肉非常有惊喜,平时去 酒楼打边炉的驼鸟肉基本上没什么味道,但呢度既驼鸟肉食得出肉味,我唔知点形容,有点像鸭肉味道,而且肉质唔“鞋”,非常正! 又叫一份一级雪花牛粒12粒,睇落都已经好好味,脂肪分布好平均,而且咬下都好冧,不会“鞋”,而且牛味浓郁,非常好味。
另外又叫了一份白菜仔,每一棵都好大棵,而且好新鲜。
叫了两份双并: 云吞并瑶柱白菜饺:云吞望落好大粒,但打完后皮散开哂,而且云吞皮都几厚。瑶柱白菜饺皮OK,好多料,但无味。 蟹子丸并芝士丸:蟹子丸,芝士丸大路货,但属较好的质素,芝士可拉丝,蟹子丸内蟹子都好多,不像佳宝的假丸般。金钱肚食落都有味,而且唔会韧。 黑木耳好大块,食落好爽口。 白鳝片好像只有8片,片到好薄,但食落口好有鳝味,也不会“鞋”,肉质好弹牙。
猪黄喉,本属无味产品,也不易入味,但食落好爽脆。
比起任食打边炉或其他出面的散叫打边炉,呢间的食物质素颇高。食材新鲜,位置舒适,而且又无限时,朋友相聚饮野之选。
P.S. 妹妹叫左支Somersby Bottle,苹果味啤酒,点知佢饮完有少少醉,HAHA…