2017-06-08
两个星期前,有日同事A即兴提议放工落九龙城食泰国菜,为食既我当然乐意奉陪啦!但其他同事都话唔得闲,最后虽然得返我同同事A两个人,但都无损我同佢去食泰菜既雅兴九龙城出名多泰国菜,我地一落车就见到呢间门面光鲜既泰国菜,价钱都唔算贵就决定食佢啦虽然只系平日既晚上,但都好爆场呀!我地都等左5-10分钟先有得入座~当晚我地两个都想食海鲜,不过一个想食虾,一个想食蟹....虽然海鲜既价位比较高,但返左成日工....满足下自己,食豪dd都唔过份呀最后我地决定叫个“泰皇咖喱炒肉蟹”HKd$278+10%同埋“焗大头虾粉丝煲”HKd$148+10%点完之后先醒起餐厅做紧$1推广优惠,今日仲要系“泰式明炉乌头鱼”我地本住“食得是福”既心态,一于点埋食尽去(本身仲谂住叫个白饭配咖哩,依家点左呢个1蚊乌头就真系唔敢叫住啦)-先黎既系HKd$1既乌头鱼:虽然系优惠价,但餐厅无因为咁而将货就价,原条乌头配上劲足料既配菜,汤底微辣带酸,开胃非常其后既咖哩蟹简直系当晚既重点,咖喱汁配上蛋花,又香又浓(好味到用左汁黎“送”个纷丝煲啲粉丝,如果唔系怕太饱就一定叫多个白饭)而大大只肉蟹系重点,蟹肉鲜甜好新鲜真系贵小小都值相
虽然只系平日既晚上,但都好爆场呀!
我地都等左5-10分钟先有得入座~
当晚我地两个都想食海鲜,不过一个想食虾,一个想食蟹....
最后我地决定叫个“泰皇咖喱炒肉蟹”HKd$278+10%
同埋“焗大头虾粉丝煲”HKd$148+10%
我地本住“食得是福”既心态,一于点埋食尽去
其后既咖哩蟹简直系当晚既重点,
而大大只肉蟹系重点,蟹肉鲜甜好新鲜真系贵小小都值
泰皇咖喱炒肉蟹
相对之下个大虾粉丝煲就比较失色啦,只属一般.....
食完咁多重口味既野,我就点左个“特选椰青”HKd$36+10%,清甜解渴
而同事A就点左个“椰汁三色冰”HKd$24+10%
食饱出去发现仲有不少人等紧位,原来9点后黎食仲有7折!!!难怪愈夜愈热闹啦
个晚真系黎左个泰式海鲜夜,“鱼”“虾”“蟹”样样齐
放工食到自己想食既食物真系好开心当晚仲要食得咁丰富,真系十分满足又满意