2023-11-18
天气开始冻,又系时候要烚吓烚吓!除咗平时去开嘅大型连锁火锅店,有时去吓啲火锅私房菜,食材用料更高质,而且环境比较好坐,有冇限时,可以同屋企人慢慢打个边炉,今次散嗌咗少少试一试佢~后尾先知原来呢间火锅小店推出咗四人海鲜火锅套餐,除咗有自家制滋补炖汤火锅,仲有海鲜拼盘、原只龙虾、手切安格斯牛呢啲高质食材,人均都唔使$300,性价比都几高😳,下次再嚟试!------------------------------🥘◖芫荽皮蛋x沙嗲浓汤◗ 叫咗鸳鸯汤底,芫荽皮蛋汤用咗大量芫荽、咸鸭同甜菜皮蛋熬煮,清清地拎嚟煮海鲜一流;沙嗲汤底好重花生味,成个汤几稠,够浓郁!🐟◖脆鲩鱼片◗ 鲩鱼片一份有好多片,每片都好厚切🐖◖鲜粉肠◗ 佢嘅粉肠处理得几好几干净,放咗落沙嗲汤度煮,好入味!煮完之后口感有啲韧,但都几易咬,里面粉粉地,口感几特别!🥟◖美颜云吞◗ 呢个素菜饺里面夹住红萝卜、椰菜,饺子皮亦都唔会太厚,几清甜🧆◖手打四宝丸◗可以试到四款佢哋嘅招牌手打丸,有金沙牛丸、黑松露猪肉丸、清酒鲜虾丸同柚子墨鱼丸,口感都几弹牙。觉得佢哋个牛丸同猪肉丸做得几出色,牛丸有起沙嘅咸蛋黄;猪肉丸浓郁嘅黑松露味超香,但
🥘◖芫荽皮蛋x沙嗲浓汤◗
🐟◖脆鲩鱼片◗
鲩鱼片一份有好多片,每片都好厚切
🐖◖鲜粉肠◗
🥟◖美颜云吞◗
呢个素菜饺里面夹住红萝卜、椰菜,饺子皮亦都唔会太厚,几清甜
🧆◖手打四宝丸◗
可以试到四款佢哋嘅招牌手打丸,有金沙牛丸、黑松露猪肉丸、清酒鲜虾丸同柚子墨鱼丸,口感都几弹牙。觉得佢哋个牛丸同猪肉丸做得几出色,牛丸有起沙嘅咸蛋黄;猪肉丸浓郁嘅黑松露味超香,但觉得虾丸同墨鱼丸稍为逊色,调味会略盖过丸嘅鲜味~
🐂◖手切安格斯◗
佢嘅口切牛肉好有诚意,一盘嘅份量都有几多,雪花嘅纹路好靓,肉质软腍,食落去牛肉味浓郁,亦都唔会觉得好腻
🦐◖黑虎虾大蚬◗
呢度嘅海鲜好新鲜,黑虎虾肉质紧实,好鲜甜;大蚬大大粒,肉质饱满!
🥬◖油麦菜◗
食到最后加啲油麦菜去煮,吸晒啲汤汁,特别鲜甜
🌟 Encore指数:9.3/10