2017-09-09
平时返工好少可返屋企饮老火汤, 大半年前黎过荃湾既龙门一番, 饮过呢度既紫砂炖汤, 真系饮过返寻味。今晚放工同妹妹再去encorn~本身已经预早book位, 但准时到达餐厅, 都依然未有位, 餐厅内已经坐满食客, 门口亦都有唔少人拎筹等位。正当等了15分钟左右开始有点不耐烦之际, 餐厅职员拿了好几杯暖暖的红枣茶出来派比正在等位既食客, 这种贴心服务令我地心情又好了一点~多等了5分钟, 终于可以安排入座。侍应先送上几款独立茶叶包供每位食客选择, 独立包装清洁卫生, 每位食客可以拣自己中意饮既茶, 就连拣茶这贴心的选择, 坊间的确绝少餐厅可以做到。Order后, 野食都黎得几快。【红油抄手(6只)】HK$38抄手皮薄而且很滑, 入面既肉质鲜甜, 配上甜甜而又带少少辣既酱油, 几开胃。而且呢个价钱仲有半打之多, 抵啊!【四川担担面】HK$50虽然汤底比较稀, 没有浓郁而杰身既芝麻酱做汤底, 反而淡淡既芝麻酱同埋少少辣, 食落唔会腻, 唔会咁易饱。面质幼而滑身, 夹集些少肉碎同汤底一齐食, 味道唔错。至于呢度主打既炖汤, 似乎一场黎到系要必饮!!炖汤有好几款, 最近喉咙有d干, 于是就拣左呢款
Order后, 野食都黎得几快。
【红油抄手(6只)】HK$38
【四川担担面】HK$50
至于呢度主打既炖汤, 似乎一场黎到系要必饮!!炖汤有好几款, 最近喉咙有d干, 于是就拣左呢款汤润下喉。
【椰子竹笙炖云吞鸡汤】HK$168
云吞跟汤分开上, 避免云吞浸汤太耐而令云吞皮烂。个汤以紫砂壶装住, 初时觉得个汤份量比较少, 一打开, 个汤系满满的, 仲有半边鸡、椰子、鸡脚、瘦肉同埋竹笙系入面, 非常足料。
个汤足够4-6人份量, 虽然鸡肉质未至于嫩滑, 但非常入味, 而且好林, 容易拆骨送汤。配上云吞, 够哂饱肚。个汤对比大半年前黎既水准都仲keep到, 非常润喉, 而且清甜。
呢度没有前菜收费, 晚市每位只有茶芥HK$8同埋加一服务费, 而且服务招呼周到, 呢D收费算合理啦。