2021-07-09
呢间出名食鸡煲火锅嘅餐厅,原来比我发现佢出咗其他鸡煲款式,所以今日又去试吓。我首先叫咗个螺片花胶鸡煲,佢系汤上先,入面有螺片,红枣同杞子,我见颜色好金黄,应该系老火汤,鸡同花胶系同汤分开上,可以见到劲大碟非常足料,,花胶份量都几多,仲要好厚身同好大条,之后就攞碟花胶同鸡落落去,滚一滚,就可以食得,鸡肉仲保持好嫩滑,啖汤饮落去好鲜甜好浓郁,呢个鸡煲真系好正。虾滑,非常爽口弹牙,mix埋d蟹子,食落有卜卜声嘅口感。手工即炸鱼皮,呢度d鱼皮真系大块到好夸张,成只前手臂咁长,同到块鱼皮好薄身,完全唔厚炸粉,食落好脆口,原条炸鱼皮,真系劲正。顶级安格斯小牛排,d牛肉嘅雪花真系好靓,脂肪分布好均匀,入口即溶,非常淋滑,好重牛味。白菜仔,因为我地完全冇加其他汤,d菜吸收晒d鸡汤精华,完全唔使点豉油都好入味。我地仲叫咗2个特饮,篮碟雪梨&水蜜桃梳打,打边炉唔少得饮品,呢2款特饮都几解渴,2杯嘅颜色都好靓,有好重嘅水果味,仲要劲大杯,非常抵饮。
虾滑,非常爽口弹牙,mix埋d蟹子,食落有卜卜声嘅口感。