餐厅: 家傳滬曉
资讯:

2019-01-26 2491 浏览
近呢一、两个月到访过多家上海菜馆,包括:「稻成京川沪」、「上海婆婆336」及「王家沙」,而最后分享嘅一家喺位于美孚嘅「家传沪晓」,其实喺老婆同姨仔帮小弟贺牛嘅生日饭。但讲起嚟都失礼,话晒美孚都算喺小弟嘅主场,而呢家上海菜馆都开咗好多年,但就一直未嚟过帮衬。晌美孚,上海菜馆就唔喺得佢一家,不过,以佢为较高格调,走进餐厅,极丰中国色彩嘅装潢,以红色为主调,挂满特色嘅吊灯,令灯光柔和,加上通花屏风做装饰,突显中国元素。大堂中大多数喺4-6人枱,最钟意喺卡位,舒服好坐,又自成一角。而靠墙一边,则喺啲大圆枱,喺大棚人嘅选择啦。餐牌好大本,亦好难影,好在晌门口有啲菜式单张,扫描晒出嚟就一清二楚。如一般中菜馆,选择非常之多,由头盘、鲍参翅、汤、海河鲜、家禽、猪牛羊、田园蔬菜、饭面、点心,到甜品,应有尽有,一应俱全。此外,仲有多款套餐,由2位到12位都有。虽然计落套餐喺底,但我哋3个人,又想自主啲,所以,都喺散点。上海小笼包 $55一客5个,外观望落啲皮就唔喺好薄,咬落又确喺如此,而且,折位更喺好厚吓,影响个口感。但还好嘅喺啲肉馅好松化,兼且多汁,味道上喺唔错。脆皮素鹅 $65叫得脆皮,果然无老作,碟
上海小笼包 $55

上海小笼包
上海小笼包
脆皮素鹅 $65

叫得脆皮,果然无老作,碟素鹅炸到金黄,一咬𠮶下真喺脆到咔咔声,腐皮碎掉到一枱都喺,内里仲夹有冬菇丝增添食味,唯个人就觉得佢有少少油腻啫,幸而沾少少醋就抵销晒啲油腻感。
脆皮素鹅
脆皮素鹅
南瓜白雪 $75

个名就够晒靓嘞,查实喺咩嚟?咪就喺加咗啲南瓜粒、青豆粒嘅赛螃蟹啰,贪佢够清,啱晒老婆食。啲蛋白白皙光亮,的确炒得嫩滑,沾少少浙醋,就如白皙嘅肌肤涂上胭脂,清爽好食又健康。
砂锅云吞鸡 $160

呢道菜既可以当𩠌,又可以当汤水,人少少就拣半只,已经可以每人分到两碗汤,当喺饮多碗汤水,如果拣全只就要$320。先讲个汤,鲜甜得嚟又好清,意思即喺唔会好油、好浊,而整件鸡由店员捞出嚟,足半只,可谓童叟无欺,难得啲鸡肉又一啲都唔嚡,几好食,配合埋包足料嘅云吞,抵食。
野菌炒年糕 $98

呢道炒年糕就最能体现上海菜嘅浓油赤酱嘅神髓。年糕入口烟韧有咬口,酱汁个味道好浓郁,而年糕中混入好多野菌及绍菜,全素菜式,最啱我老婆。
野菌炒年糕
值得一提喺菜水唔喺普通嘅香片、普洱,而喺四宝茶($12/位),味道比较幽香。上海菜都有唔少甜点,不过,无食到就埋单离开,皆因老婆预备咗个精致蛋糕,另文再讲
庆祝纪念
生日