2017-07-15
老婆啱啱搞完个活动,所以,趁开心星期五就一于唔好煮,落街食庆祝吓,虽然话「落街」,但就由街头行到街尾,因为我哋都较少行嚟美孚广场、曼克顿山呢边食嘢。今晚就专登试试「东海沪」,话时话,作为美孚街坊一员,都真喺第一次到访。餐厅装修几骨子雅致,以杏啡色为主调,配以柔和嘅灯光,予人感觉舒服。靠窗对住屋苑平台一边有啲马蹄位,配搭带点时尚。加上今晚客人唔算太多,环境显得清静,比起去隔离嘅富临真喺好好多。主餐牌内先有「自我介绍」,了解到佢哋晌传统上海菜式之上,都加入创意,期望做出物超所值嘅美馔。再翻开睇睇,有一大页「主厨推介」,10款菜式配合图片及文字介绍,确喺几吸引,所以,我哋都拣咗几样嚟试试。其次,主餐牌内嘅类别分为冷盘、汤羹、海鲜、肉类、蔬菜、点心、面饭、年糕、甜品及饮品。我哋是夜就以细细份嘅冷盘、点心为主,务求试多啲款式。顺便就讲埋其他收顺俾大家参考!另有张不定期嘅总厨推介,叫「总厨」嘅质素喺咪仲劲啲呢?不妨作为参考。此外,亦提供2人、4人及8人自选小菜套餐($208、$448、$888,另收茶芥加一),既实惠,又弹性,喺我觉得最划算嘅套餐。仲有两款经济套餐,分别喺2人或4人,定价非常亲民,
慢煮烟熏溏心蛋(2只) $30
烟熏蛋、溏心蛋都喺钟意嘅食物,因为唔难做,但做得高水准就唔易,东海沪嘅烟熏溏心蛋真喺掂,睇半凝嘅蛋黄已颇对办,放入口𠮶种黏绵溏心感好稠密,蛋味凝香,随后嘅烟熏味好似爆发咁涌出嚟,虽然形容得有点夸张,但坚好食。
虽然被列为冷盘类,但碟素鹅喺微暖,腐皮咬落十分甘脆而不腻,内里嘅甘笋丝、冬菇丝增添口感。
啲肴肉切成菱形,再排成花状,卖相已经好有美感,再睇睇,下层嘅猪蹄肉占嘅比例非常多,入口有种松化感,而上层嘅冻膏清爽有点柔滑感,整体做得几有水准㖞。 干隆文思豆腐羹 $48
文思豆腐羹之所以出名在于显出师傅嘅刀功,将豆腐切成幼丝喺其精髓,更加上竹笙、发菜,虽然实物唔及餐牌中嘅相片咁靓,但都睇到豆腐确喺切到幼细如丝,而味道偏较清淡。 宋嫂鱼羹 $48
对比个文思豆腐羹,呢个宋嫂鱼羹我就觉得好饮啲,外观跟文思豆腐羹几相似,但入口有唔少嫩滑嘅鱼肉,亦多一入鲜甜味。 小扬多汁生煎包 $35
通常食生煎包多数贪其脆底,但呢个生煎包就加埋爆汁,因为无谂过有咁多汤汁,所以就一口咬落去,差啲溅到自己。加埋松化有肉鲜嘅猪肉馅,同焦脆嘅包底皮,非常好食,不愧喺主厨推介嘅款式。
又喺另一主厨推介嘅点心,加上喺素包点,就更合老婆心水。一客有2件,再一开二,扁圆嘅韭菜盒塞满韭菜,入口真喺好有韭菜香味,此外,仲混有虾米、粉丝、冬菇,口感极有层次;由于两面都煎过,所以,底面都咁脆口。
就老婆口味,点多款素包点,不过,又喺煎饺嚟。睇落好似无咩特别,细心睇其实佢啲折纹包得几工整,咬开一啖,啲饺皮薄而平均,配野菌一皮好食。
单睇个名真喺唔知乜嚟,幸而餐牌有特别介绍,不过,记得喺「乐天皇朝」食过,约一年前嘅事。本来想叉起一件影相,但层糯米皮太烟糯喇,卷起嘅红豆蓉好清甜,沾满黄豆粉,十分有特色。
贵为慈禧太后钟意嘅糕点,点都要试吓嘅。吸成小花型显得精致,上层以日本十胜红豆做嘅红豆糕,清甜有好浓嘅红豆味,而下层以豌豆做嘅豌豆糕,有轻轻豆香,口感柔软而绵密。