2024-08-02 333 浏览
出街食饭最惊见到万年油,但系有啲酱料,就系越耐越有味。卤水汁系一种好特别嘅嘢,用上好多香料同药材,丁香陈皮甘草,桂皮八角....,每日高温烹煮,再不停补充材料同肉类,所以味道越浓郁之余,又唔会变坏。所以拣到一间好嘅卤水店,越去得多次,啲嘢就会越好味!呢间真系正,而且选择好多,我决定咩都叫啲! 🍖叫左一碗蕃茄汤台式牛肉面汤底,用蕃茄溶系卤水汁之中,汤嘅质地因此变得杰身,蕃茄味道淡淡带出,唔会太甜或者太酸,但系就增加左浓厚程度,配合台式面,扁长既面身,挂起汤汁,味道鲜浓。叫左四个𩠌,金钱肚,卤水豆腐,糖心蛋,同埋甜不辣。卤水好入味,而且颜色好靓,证明卤既时间同火候相当准确。特别系甜不辣,虽然浸系汤,但系都仲好酥脆,入面又烟烟靱靱,而且出奇地夹汤底。 🍖因为想单纯咁试下个卤水汁,所以又另外叫左卤水鸡翼同莴荀,鸡翼大小适中,同样非常入味,卤水汁香甜,轻柔又唔会过咸,喺出色嘅汁胆。莴荀清爽,咬开嘅时候,蔬菜汁液又会为卤水带黎一个清新嘅味道。 🍖最后叫左盐酥鸡,因为发现佢地竟然有台式小食。虽然主打卤水,但系盐酥鸡就一啲都唔差,个皮新鲜炸起非常之脆,肉嫩多汁。一餐饭,食到两种口味,真系又抵又好味。