2017-11-24 206 浏览
去到尖沙咀揾野食,最怕就系太多人太嘈吵又食得急,今次去到金马伦道既一间日本餐厅,行多两步离开弥敦道,换番黎既系舒适同质素,但位置亦唔难揾,直接约朋友去餐厅等都无问题。简单既铺面,更加令人可以集中品尝食物既质素,清新既布置,仲有可以望住师傅准备食物,望到将日本直送既新鲜鱼生,一刀一刀切成碟上既刺生,再送到面前,未放入口已经品尝到睇得出既美味,加上店面播住日本歌,一啖一啖将高质既刺生寿司放入口,两者加埋即刻就勾起去日本旅行,吃喝玩乐既记忆,十分放松。今次比较懒,只系点左几件特别想食既寿司,其他就点左拼盘,由师傅帮我选择,因为寿司好简单,只要食材够新鲜,配合埋师傅既刀功同不大不小刚刚好既饭团,就已经系高水准之作。火炙寿司拼盘厨师特选寿司生竹叶蟹脚寿司半透明既蟹肉,爽口鲜甜,望到就想即刻放入口平成卷饭卷,饭同食材既比例恰到好处,唔会腻口,上面既海胆,口感绵滑,creamy,鲜味十足

生竹叶蟹脚寿司

生竹叶蟹脚寿司
半透明既蟹肉,爽口鲜甜,望到就想即刻放入口