2019-08-20
除左观塘多工厦美食,其实一路延伸至牛头角都系工厦临立,今日到访既“non kitchen”就系其中之一。餐厅内外位置唔系系闹区,系工厂区,但都临近牛头角地铁站,唔算行好耐,所在既工厦比较旧,但一推门入去有惊喜!满天星星既设计,加上空间大,比我既感觉干净企理,亦有气氛。食物选择选择唔算太多,但我觉得都足够,由于想食意粉,但Dinner Set冇意粉,所以就叫左一个set,其他单点。餐包意大利香草包及脆条,两位份量都比四块香草包,份量多,面包松软带香草味,唔错。白磨菇薯蓉雪茄 $88见佢造型咁特别所以叫黎试下,扮成雪茄既样貌,原来系春卷,底部再沾左黑色既脆脆扮烟灰。咬落脆口,入面所放既白磨菇薯蓉有少少似芋泥既feel,整体配合。炸鱼薯条 $98呢份系我全晚觉得最抵食既一款,$98大大份炸鱼薯条,炸鱼有成5条咁多,而且条条都颇大条,炸粉略厚左啲,但好彩炸油唔油溢,而薯条本身洒左盐,味道够,不过亦可再脆身少少。香辣蒜片海虾意大利面 $138本身系意大利面,但就要求转左天使面,可免费转呢点值得欣赏。唔好望个碟以为细细份,其实份量都不少,幼身既天使面十分能入味,面质软硬适中,微辣加蒜片既香气,好惹
餐厅内外
食物选择
餐包
白磨菇薯蓉雪茄 $88
炸鱼薯条 $98
香辣蒜片海虾意大利面 $138
本身系意大利面,但就要求转左天使面,可免费转呢点值得欣赏。唔好望个碟以为细细份,其实份量都不少,幼身既天使面十分能入味,面质软硬适中,微辣加蒜片既香气,好惹味,而海虾都有5,6只,我同友人都好中意。
另外叫左个红酒烩羊膝Dinner Set($298),包括前菜、主菜、甜品及餐饮。
Dinner Set前菜—芒果海虾沙律
造型精致,有讲求摆盘,食落清新,建议芒果可更多或唔洗切到咁碎,可增加口感。
Dinner Set主菜—红酒烩羊膝 $298
期待既羊膝,自从第一次食过羊膝就爱上,呢个部位即系小腿连膝的部位,肉既纤维会多啲,连带胶质及骨头,亦比较稔,上枱都会觉得好大份。刀一切落去已经骨肉分离,烩得好稔但又唔会过老,红酒调岀羊本身既膻香,两人share唔会觉太腻。
Dinner Set甜品—三色雪糕
三色为白、黑、白,我食落就只食到两只味,分味系云呢嗱及朱古力,唔肯定系店内自家制还是外购,味道正常,值得一赞系虽然只系雪糕但都有系外型上加小小心思设计。
Dinner Set—绿油油 $48(特饮跟Dinner Set半价)
本身跟餐配咖啡或茶,一问店员下可以以半价转配特饮。呢杯绿油油系用奇异果、青柠及橙组成,造型系倒插一个灯泡系上面,灯泡内既系有气透明色既饮料,估计系梳打水,绿油油既味道以橙味为主,奇异果、青柠味都冇乜。
环境气氛不错,价钱就系正常西餐厅价,相对上小食、饮品价钱定价会低少少,我钟意佢满天星既设计,店员服务唔错,份量都大份,不错既工厦西餐厅。