2017-06-02
老朋友上車成功,可喜可賀是晚放工參觀完佢既蝸居之後,就係附近搵好野食。附近都頗多唔同類型既小店,有選擇困難症既我,從來都係鍾意對方揸主意多d 。 朋友係地膽,理所當然由佢帶我食好野啦🤤佢話有間平民化既西餐廳,食物質素高+份量勁。佢食過幾次覺得水準有保證,問我想唔想試下。當然好啦!大約1930 我地到達金船長餐廳餐廳座位唔算多但枱與枱之間唔會有逼迫感裝潢簡潔乾淨舒服,裝飾符合餐廳「船長」主題侍應拎左本餐牌俾我地睇,餐廳食物款色好多。侍應問我地有冇咩想試。我話我有選擇困難症估唔到佢會逐頁介紹d 特別菜式俾我地。服務態度好好最後我地叫左四款食物「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩」依款係餐廳得獎作品😜梗係要試下啦樣子同傳統薄餅好唔同有三款食法上菜後,侍應亦好細心咁介紹第一個食法: 原汁原味就咁食第二個食法:配上自家制提子果醋第三個食法:加上新鮮沙律菜及提子果醋我同朋友比較喜歡第二及第三個食法果醋酸酸甜甜,配上超鬆脆既餅底及濃郁既黑松露香味,味道一試難忘,很特別。之後叫左兩款小食我同朋友都鍾意食煎炸野,叫左 「炸香脆軟殻蟹」我地見到,不約而同「嘩」左一聲雖然佢係「小食」既類別,但份量一d 都唔
是晚放工參觀完佢既蝸居之後,就係附近搵好野食。
佢話有間平民化既西餐廳,食物質素高+份量勁。
佢食過幾次覺得水準有保證,問我想唔想試下。
當然好啦!
大約1930 我地到達金船長餐廳
餐廳座位唔算多
但枱與枱之間唔會有逼迫感
裝潢簡潔乾淨舒服,裝飾符合餐廳「船長」主題
估唔到佢會逐頁介紹d 特別菜式俾我地。服務態度好好
最後我地叫左四款食物
「黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩」
依款係餐廳得獎作品😜
梗係要試下啦
樣子同傳統薄餅好唔同
有三款食法
上菜後,侍應亦好細心咁介紹
第一個食法: 原汁原味就咁食
第二個食法:配上自家制提子果醋
第三個食法:加上新鮮沙律菜及提子果醋
我同朋友比較喜歡第二及第三個食法
之後叫左兩款小食
我同朋友都鍾意食煎炸野,叫左 「炸香脆軟殻蟹」
我地見到,不約而同「嘩」左一聲
雖然佢係「小食」既類別,但份量一d 都唔小!!
炸得超鬆脆,蟹既size 好大隻,炸粉唔會好厚
加埋沙律醬味道一流😜
之後我地仲叫左「法式焗田螺配法式多士」
法包熱辣辣,好軟熟
將田螺加少許芝士放上麵包食,味道一流
我地叫左「蜜糖慢煮烤豬手配蜜糖燒汁」配薯蓉
其中一款招牌主菜
平時多數食脆皮豬手
慢煮豬手都係第一次食
慢煮,雖然冇烤焗咁香口
但係肉質會較腍,豬皮很軟熟,配上蜜糖汁,甜甜地很開胃,味道很特別。
薯蓉配蜜糖汁,亦很match
豬手份量很勁🤤
叫了兩杯特飲
「檸檬什飲」及「薄荷浮冰」
兩杯都很消暑,味道不錯👍
是晚吃飽飽很滿足
下次會再黎試其他款式既食物