2009-12-03 20 浏览
老公请食饭,本来想去旧水警总部大楼新开的Stables Grill, 但见Openrice喊多过笑,或者等佢开耐咗run顺啲再去啦.在yahoo网上见诺士佛台呢间餐厅有优惠券出让, 好似几抵咁, 我订枱时位因为唔知张优惠券有咩限制, 问题多多, 但位经理态度都友善, 咁就试下啰.订了户外, 两人各点了喜力($45), 长岛冰茶($78)坐坐闻见大阵烟味, 挨咗十分钟, 终于要搬返入室内.为免影响隔离枱所以冇影相, sorry.我的前菜是Portabella Salad($88), 原本以为系一个大大的Portabella菇, 煎得香喷喷地上桌, 但上菜时原来已经切了片, 摆成扇形, 懒系靓咁, 但实际上只得半只菇, 都几失望下, 好在个酱汁都唔错.老公的前菜是Kangaroo Potato Salad($98), 比较有惊喜, 垫底的baby spinach混和了薯仔, 一片翠绿咁舖喺底, 上面有七八块medium rare的袋鼠肉,卖相好靓, 味道都唔错添. 我的主菜是Ocean Pacific Black Cod Fillet($198), 鳕鱼本身油份重, 好难煮得唔好食, 呢间

订了户外, 两人各点了喜力($45), 长岛冰茶($78)

坐坐闻见大阵烟味
, 挨咗十分钟, 终于要搬返入室内.

为免影响隔离枱所以冇影相, sorry.

我的主菜是Ocean Pacific Black Cod Fillet($198), 鳕鱼本身油份重, 好难煮得唔好食, 呢间餐厅都冇失手.

老公的主菜是塔斯曼尼亚三文鱼柳($188), 拎出嚟时卖相几靓, 可惜餐厅好多时钟意将三文鱼煎得带生, 带生唔紧要, 但呢块鱼唔知系咪中间太软, 旧鱼好快地塌陷! 都话鱼呢样嘢好难处置, 所以我最憎响屋企整鱼.

因为两个人都食鱼, 想拣枝light啲的酒, 例如Pinot Noir, 但呢间餐厅啲Pinor Noir郁下都五六百蚊, 哇价钱都几惊吓架, 无奈下楝咗枝做紧promo澳洲Chardonnay(288), 味道淡口不带甜, 以呢个价钱而言, 质素可以接受啦.

单尾的Cream Brulee我觉得几好, 甜度及幼滑度都满意, 但老公就嫌唔够creamy, 个人口味啰.

八折悭三百几,都唔错
2009-12-01