2010-05-24
平时好少落佐敦食饭,朋友说佐敦近庙街处有间新开的泰国菜馆,门口经常有大量客人等位,抱住唔蚀底心态,同六七名友人落菜馆试下,果然系一间好嘢。当日试了海虾刺身,6只68蚊,12只115蚊,当然后者较抵,的确,刺身一上枱,唔使十分钟只剩回吉碟,虾肉爽夹滑,新鲜度爆灯,加上秘制调味汁,经众人不用3分钟的商议,即时再order多一碟。酸辣凤爪又是佳作,怕食辣的朋友亦大叫好味,因为其辣不呛喉,凤爪亦好爽,50蚊大大碟,好抵食。冬阴功大头虾汤是我的至爱,味道浓,层次亦分明,唔会一味辣,虾味在口中久久不散,我比100分,118蚊大大煲,抵饮又好味。青㗎喱猪亦不差,但略嫌汁液太杰,朋友话一向系咁,可能我少食青㗎喱,但味道又确实唔错。咖喱炒肉蟹,308蚊,看似好贵,但吃着充满咖喱香味的肥美肉蟹,感觉实在满足,不过,食时要好小心,事关,我 就食到T恤一滴滴咖喱汁。炒椰菜苗,算是当夜较失望之作,因为菜苗比较老,不过跟老板反映过后,极nice的老板即时替我们换另一种菜,惊喜到而家。绝招炒花甲王,唔使讲嘢,必食。炸酿珍宝鸡翼,饭局尾声已饱了九成,但实在忍唔住将鸡翼放入口,食完先算咯。
绝招炒花甲王,唔使讲嘢,必食。