2012-08-10
平来真系谂住食对面嘅小曼谷架,不过太多人排队啦,相对黎讲呢间少人啲,不过都系要等成25-30分钟至有枱食饭,加上之前食过一次,叫啲大路嘢食都唔错,唔会有太大出入。今次一家3人去食,叫咗个中嘅冬荫公汤,有点蜡烛仔助住,料又足,每人可以分到2碗仔嘅汤,而汤里面就有几只大虾,都几大只,不过应该系雪藏虾,因为唔算好鲜咁。串烧半打,有猪牛鸡各两串,个酱略嫌唔够香同唔够惹味,只系食到甜甜地嘅味。红咖喱牛肉,另外再加蒜香法包,呢味好普通,味道好一般,无咩特色,个咖喱系比较水的,啲汁可以蘸好多面包食𠮶种,唔系好值得推介。(之前有试过咖喱虾,个咖喱偏杰身,配有3-4片面包,不过啲虾真系一食就知系雪藏虾)爆炸虾,食落同避风塘炒虾差唔多嘅味,用嘅都系大只虾,好惹味好够辣,可能系浓味香口嘢,所以完全可以盖过咗你谂佢系雪藏虾嘅谂法,肉质系有啲弹嘅,似新鲜虾。好似叫辣椒膏炒蚬(本来叫圣子,不过买晒㖞),竟然系用大蚬呀,我初时估仲以为一定系细只蚬tim,大蚬肉质有嚼口啲,味道都系浓同惹味,反而无爆炸虾咁辣。食咁重口味嘅嘢,当然要叫白饭黎伴住食,中和下啦。「之前仲食过马拉盏炒通菜,正常偏咸嘅味啰,(似虾酱炒通菜咁)同
食咁重口味嘅嘢,当然要叫白饭黎伴住食,中和下啦。
「之前仲食过马拉盏炒通菜,正常偏咸嘅味啰,(似虾酱炒通菜咁)同小曼谷一样味道。仲有咩鸡肉湿炒河同𠮶啲无骨凤爪,无咩特别,不值一提,不试也罢。」
今餐整体黎讲都好满意,全部食清,一啲都无得净。食咗好似$520到。