2018-05-14
系呢头开餐, 除左帮衬大商场外, 系街上嘅呢D精致餐厅都不容忽视, 门口嘅餐牌吸引度已经足以令你会拉门进内/睇完就走呢间我选择拉门进内......................店内面积一眼睇晒, 昏暗灯光配合带工业风嘅装饰, 开放式水吧位, 令人感觉几放松!打开餐牌再细望今晚食咩先.....................晚餐时总系喜爱有点蔬菜, 食西餐最直接简单就系叫个沙律, 呢客烟三文鱼杂菜沙律 ($88), 颜色红红绿绿, 红色系黎自红菜头, 甜甜腍腍地, 而甜美菠萝肉亦被佢"感染"由黄变红; 烟三文鱼切成细小片, 就咁用叉吉住食; 当然唔少得系爽脆多汁嘅沙律菜, 配以用蜜糖同芥末调制而成嘅沙律酱汁, 甜美可口!呢客白酒忌廉煮蓝青口 ($88)听到唔少客都落单, 我地当然唔执输叫返客! 份量唔算好多, 作为小食都合格! 见到每只青口都被香滑忌廉汁所包围!青口体型娇小, 放入口首先食到白酒香味, 忌廉甜味, 最后就食到青口肉嘅鲜甜味, 煮得唔会过老, 个酱汁几得, 用黎点薯条/法饱都唔错!身为芝士控学会资深会员嘅我又点可以错过呢客四重芝士手拉薄饼 ($128), 已切成一份份
身为芝士控学会资深会员嘅我又点可以错过呢客四重芝士手拉薄饼 ($128), 已切成一份份, 金黄色芝士香味已经呼唤紧我
开头以为系薄脆饼底, 点知食落口感似印度薄饼般带点烟韧感, 芝士味几浓但又唔会过咸, 表示满意!
主菜叫左呢客黑松露野菌忌廉汁意粉 ($138), 杂菌切成粒状, 喜爱佢嘅鸡肶菇口感爽脆, 意粉软硬度适中及份量都几多, 二人分享都够呀! 每条意粉及菌类都被香滑忌廉汁包围, 加埋黑松露嘅独有香味, 整体味道系好夹!
牛肉汉堡就食得多, 软壳蟹做馅料就第一次食, 呢客明太子软壳蟹配竹炭汉堡包 ($148), 除左主角外仲有一篮炸薯条及沙律配菜!
软壳蟹炸得香脆, 衬热食时唔会咇到成口油, 配埋芝士生菜及滋味酱汁, 食完无食肉般咁腻感, 仲有空位食薯条, 但略为唔够香脆, 食第一条时已带腍身!
见佢嘅Drink Menu都有D特式饮品, 好似呢杯自家制柠檬茶 ($35), 味道柠味几特出, 茶味亦都有D层次, 成杯你系见唔到半片柠檬及冰粒, 饮到尾你都会系呢个原味道而唔会随著冰粒溶解而变淡!
我就钟情我呢杯Cappuccino ($32), 奶泡幼滑, 咖啡味香浓, 呷一口感觉相当满足!