2017-11-10
同两个friend 行过胜利道, 发现左间缅甸餐厅,我未食过缅甸菜, 所以建议试新野。铺头比较窄,我地推门入去, 一个人行入去,已经行唔入, 因为有一个客人企左系度order外卖,顶住左。小店内只有几张枱,约有十几个座位,枱面放左柠檬汁、辣椒粉、鱼露,作调味用。见到墙上面d媒体介绍, 佢地d 鲜鱼浓汤头用鲜鱼和鸡肉,再加入黄姜粉、豌豆粉、芭蕉叶等来熬制,绝不加入味精。所以我 order 左个Mohinga鲜鱼浓汤米线,米线无餐饮跟,私另外order左冻缅甸奶茶。佢地一个叫左曼德勒红烧腩肉配饭,曼德勒鲜茄滋味捞面 ,同埋缅甸珍多冰。个招牌鲜鱼浓汤米线,鱼汤系奶黄色, 鱼味无我预期咁浓, 碗入面有炸蒜、芫茜、半只蛋、豆饼、鱼片同埋豆卜,米线都算爽口,不过可能汤料太多, 搅到成碗野好杰, ,建议加番d柠檬汁,食完唔会咁腻。至于杯冻缅甸奶茶,好淡口下, 可能系我饮惯港式奶茶嘅关系。我个friend 嘅曼德勒红烧腩肉跟饭,佢又好钟意,腩肉酱汁浓,有啲咸, 配饭吃刚刚好。杯缅甸珍多冰,系蜜瓜味,有两色爆珠, 不过要记得要order 少甜,因为真系比较甜左啲。最后果碗曼德勒鲜茄滋味捞面, 幼面面质类
最后果碗曼德勒鲜茄滋味捞面, 幼面面质类似虾子面,几好味,幼面上面放左芫茜、番茄、肉碎、炸蒜, 煮到熟烂嘅番茄唔够酸, 反而觉得太甜。
老实讲,可能正宗缅甸料理特色系咁甜咁咸,不过可以考虑减油盐糖,稍为调节迎合香港人口味。