2020-11-24 470 浏览
深水埗区咖啡店林立,这间偏偏选择远离最多咖啡店的大南街,躲于民居的横街。这间小店开业不久,但已有不少熟客、回头客周五晚上和朋友来到这间小店点了两个蟹肉忌廉意粉、一份虾多士、一杯抹茶鲜奶同一杯够姜白朱古力咖啡。我点了两份一样的意粉,店主明明可以两份一齐整,但为求品质唔可以参差,店主一份一份分开制作,呢份心思好抵赞!然后因为我唔钟意白朱古力,所以麻烦店主将我杯咖啡走白朱古力,谢谢你唔嫌我麻烦,要特制🙇🏻‍♀️姜味够,但入口好温和,唔会太抢味,好舒服!❤️由于小店不是在大街,晚上人流较小,但我和朋友同店主自然交谈起来,后来有位大肚妈妈也加入我地嘅交谈之中,完全无隔幕。大肚妈妈走后,断断续续都有一些街坊经过买咖啡,而买咖啡的人大多都跟店主会倾下计,完全唔觉这店是刚开了不久。后来有一位熟客(见佢同店主的对答而咁认为)点左一杯好特别嘅咖啡—青苹果梳打咖啡,店主拎左一桶青苹果椰果出黎,引起我嘅注意,亦打开了我地同个位熟客嘅倾谈,旁人唔知会以为我地识左好耐。呢一种感觉好有台湾的小店个种人情味,呢份十感觉在香港的店铺已消失很久了,呢份感觉令我过左放松的一晚。呢间店成了令我想放松就会想去的地方。后来我点多左杯
这间小店开业不久,但已有不少熟客、回头客
后来我点多左杯柚子梳打咖啡,好特别,好好饮,既有柚子的甜甜涩涩,又有梳打的微酸,又有咖啡的甘醇,味道层次好丰富,系一杯唔错嘅咖啡特饮。
唯一缺点,店舖不大,位置不多,主要以外卖为主,有冇位坐要看看缘份了😂
蟹肉忌廉意粉,虾多士,抹茶鲜奶,够姜白朱古力咖啡
柚子梳打咖啡