2021-04-11 308 浏览
作为Openrice 既用家,我一直都只系用佢黎订台/拣餐厅,但今次我决定要献出第一次,同大家分享下喺呢度既美味体验😋今日同女朋友去元朗一日游,而我本身都喺元朗返工,对呢间台湾餐厅早有听闻,之前既我只系试过外卖佢既仙草芋圆返屋企,今次就决左衬呢个机会,同女朋友试下堂食其他菜式啦~今日系10/4/21星期六,我地都预计会好多人等位,好彩,我地夜晚7:45到餐厅,虽然满座,但无人等位,我地拎左飞后,因为本身已经太肚饿,同太期待,所以我地一路等已经一路谂起食咩野,最后等左10分钟终于到我地喇😍由于我地实在太中意台湾菜既关系,我地一口气叫左5样菜式,包括:1)必食推介***盐酥拼盘卤肉饭***✅包括盐酥一口鸡、虾卷、香芋海鲜饼、卤肉饭✅盐酥鸡香脆,有鸡味,要衬热食✅虾卷既虾份量唔小,仲有虾既鲜香味✅香芋海鲜饼有惊喜,阵牙之余味道好丰富✅卤肉饭既肉粒肥瘦适中,加埋豆卜,有多一重口感,卤汁同油完全渗哂入每一粒饭粒,成碗饭唔配拼盘一样好食❎随碟附上既辣椒酱偏咸,唔点佢反而更原汁原味2)***古早味炸鸡卷***✅明显睇到鸡肉份量超过一半,整体口感弹牙,表面香脆,口感一流❎同样地,辣椒酱偏咸,唔点更好3

必食推介
***盐酥拼盘卤肉饭***
✅包括盐酥一口鸡、虾卷、香芋海鲜饼、卤肉饭
✅盐酥鸡香脆,有鸡味,要衬热食
✅虾卷既虾份量唔小,仲有虾既鲜香味
✅香芋海鲜饼有惊喜,阵牙之余味道好丰富
❎随碟附上既辣椒酱偏咸,唔点佢反而更原汁原味

古早炸鸡卷

***古早味炸鸡卷***
❎同样地,辣椒酱偏咸,唔点更好

台湾牛肉汤面(手工面线)

必食推介
***台湾牛肉汤面***
✅餐牌写住面系手工面线,咬落弹牙唔易断
✅牛肉切到大约一个拇指手指头大既size,大约有7-8旧,牛肉卤到好香,入口即溶
✅汤底系最吸引之处,唔识点形容,只可以话完全系喺台湾地道牛肉面汤底既味道,虽然表面有油脂,但我同女朋友差唔多饮哂成碗汤底😂
✅流心蛋属正常水平,蛋黄熟既程度控制得好好

肉松芋泥吐司

***肉松芋泥吐司***
✅喺台湾有肉松配搭既食物一向都吸引,呢个芋泥吐司份量岩岩好,面包烘得好脆口,肉松属正常水平,要衬热食
❎芋泥既味道偏淡,俾肉松既咸味掩盖左
❎睇餐牌既图,肉松同芋泥既比例系各占一半,但实际上,肉松占左7成,芋泥只占3成,而且肉松芋泥喺吐司入面既分布唔太平均,影响口感同味道层次感

冬瓜珍珠

***冬瓜珍珠***
✅冬瓜茶味道恰度好处,唔会太甜
✅有黑白两只色既珍珠,口感弹牙唔会散,正常水平

总括黎讲,我地呢次总共叫左4款菜式+1杯冬瓜珍珠+1杯冬瓜珍珠,埋单$263水。
虽然我地对吐司有少许失望,但我地都对呢间餐厅既台湾风味有唔错既评价,下次绝对会再返转头帮衬。最后附上几张餐厅室内环境俾大家:

2021-04-10
古早炸鸡卷
台湾牛肉汤面(手工面线)
冬瓜珍珠
  • 鲁肉饭