2024-02-27
见到好多Foodie推介呢间韩式餐厅,就一于去打卡试下铺头距离巴士站同地铁站唔算好远,都容易揾到,行5-10分钟左右就到~6pm未够就见到店内差唔多坐满晒人,好好彩唔使等位可以直入。坐低无耐,门口就开始排长龙。店内装修都好有韩国旧式餐馆味道,装修简单但都算几有风味~Menu只有好少选择: 刀削面、饺子、煎饼同饮品 (好适合我呢种选择困难人士)不过𠮶日煎饼已经sold out,所以同朋友净系叫咗刀削面同饺子。叫咗个双拼饺子(猪肉+泡菜 各2只)。饺子大大粒,非满饱满。饺子皮好黏同偏厚嘅。猪肉饺子食落去都有肉香味,入面有少少菜mix埋又唔会好腻。泡菜偏辣,但味道唔算好突出,正正常常。个人觉得猪肉好食过泡菜嘅嚟到今日主角: 刀削面~~我同朋友叫咗1碗花蛤刀削面同一碗牛骨汤刀削面。花蛤刀削面: 目测都有十几只花蛤,个面都好大个。汤底几鲜美,有花蛤𠮶种海鲜味,少少咸香味,都唔错嘅~花蛤偏细,食落冇沙,每只都有肉,唔会得返个壳。牛骨汤刀削面: 有几块薄切嘅牛肉片,个面都一样好大个。汤底有阵阵牛骨味,汤底比花蛤𠮶款较浓,但唔会太咸,几好饮。牛肉少少嚡,冇咩肉味,不过不失。呢到系自助落单,因为唔多选择
店内装修都好有韩国旧式餐馆味道,装修简单但都算几有风味~
呢到系自助落单,因为唔多选择,过程都算快。楼面得2个人,不过可能铺面较细,上菜都唔算慢,饺子仲好快就嚟到。味道环境都唔错,如果唔使排好耐队嘅话,都算系值得一试嘅韩式餐厅