2019-06-03
去完韩国旅行返嚟唔够两个礼拜, 思乡病又发作, 唯有去食韩式烤鸡解解瘾, 今次拣咗goobne, 系因为 佢哋做烤鸡真系冇得弹, 而且听讲最近佢哋新出左ufo foude, 当然要嚟试新嘢. 而拣中环分店纯粹系就我放工, 由地铁站行上嚟兰桂坊, 𠮶条马路三分钟就到,劲 方便。 中环分店 餐厅都几大,坐得几舒服,最重要系有卡位, 而且每个 卡位都有屏风分隔, 同班friend嚟食下鸡倾下偈都唔怕冇私隐。-所谓ufo Fondue, 其实系有三种芝士去mix埋一齐的的烤鸡芝士火锅。 三种芝士分别系 Mozzarella, cheddar 同埋 Granda Padano, --睇住店员将啲芝士mix埋一齐, 我个心都跟住融化, -呢个ufo fondue可以拣两款鸡, 我哋拣咗 果味酱油蒜香烤鸡, 同埋蜜糖香滑烤鸡。- 因为啲鸡系即叫即整, 送到上嚟时仍然系非常香, 闻到鸡香同芝士的香气, 未食令到我十分陶醉。-果味酱油蒜香烤鸡果味酱油蒜香烤鸡, 系由苹果柠檬酱汁腌制而成 ,甘甜 醒胃, 加上阵阵蒜香, mix埋溶化了的芝士后 简直让人欲罢不能。--蜜糖香滑烤鸡鸡肉本身多汁,味道香甜而不腻
今次拣咗goobne, 系因为 佢哋做烤鸡真系冇得弹,
中环分店 餐厅都几大,坐得几舒服,最重要系有卡位,
睇住店员将啲芝士mix埋一齐, 我个心都跟住融化,
因为啲鸡系即叫即整, 送到上嚟时仍然系非常香,
闻到鸡香同芝士的香气, 未食令到我十分陶醉。
果味酱油蒜香烤鸡
加上阵阵蒜香, mix埋溶化了的芝士后 简直让人欲罢不能。
蜜糖香滑烤鸡
鸡肉本身多汁,味道香甜而不腻, 满满的蜜糖香味。
韩式bbq酱烟熏烤鸡
另外因为呢16件鸡我哋唔够喉,结果我哋再加88蚊换多份鸡, 今次叫咗韩式bbq酱烟熏烤鸡,
呢只bbq酱完全有家乡的味道, 香甜而惹味。
配埋芝士火锅,prefect池。
除咗烤鸡我哋另外仲叫咗泡菜海鲜煎饼, 煎饼煎得香口 ,
泡菜满满的铺满成块饼, 加上海鲜的咸香,完全满足了我的思乡病。