2020-02-14
之前朋友推荐过话呢间既lunch好食,但系离我公司太远啦,lunch我真系食唔到。。。唯有过黎试佢既dinner~顺便提早一日庆祝情人节~~~散叫好似唔算抵,所以我地一下子就向二人餐埋手。二人餐有两款,一款系set死左其中一个主菜一定要系意粉/意大利饭,另一款系无限制主菜款式。我地拣左后者,因为男朋友又想食牛扒,而我又想食猪手~周打蚬汤普通,材料好多,但系好似同我平时饮开既唔太一样,唔系好惯。有少少失望既系。。。前菜竟然无哂蚬。。。只有青口。。。我地两个都麻麻地青口。。。不过食落都正正常常既,新鲜,唔腥,唔觉有沙,调味都ok,不过我都系唔系好钟意青口。。。今晚既重点来了,炭烧美国安格斯肉眼牛扒一上就闻到阵阵肉香味~虽然望落去配料唔多,块扒又好似唔系好大咁,但佢既质素绝对比我想像中好。首先我本身系叫五成熟,老实讲佢煮到好似三成咁。。。不过唔紧要,我接受到三成,所以都系照常食。切落去已经知块牛扒真系有翻咁上下淋身,完全无筋。食落去,肉味香浓,而且。。。马上觉得三成先系刚刚好既熟度,易咬,唔鞋又好食哈哈!块扒某啲位熟度应该有五成,个啲位反而入口有少少鞋。酱汁方面唔浓味,对于我黎讲唔会太影响到
炭烧美国安格斯肉眼牛扒
炭烧美国安格斯肉眼牛扒
今晚既重点来了,炭烧美国安格斯肉眼牛扒一上就闻到阵阵肉香味~虽然望落去配料唔多,块扒又好似唔系好大咁,但佢既质素绝对比我想像中好。首先我本身系叫五成熟,老实讲佢煮到好似三成咁。。。不过唔紧要,我接受到三成,所以都系照常食。切落去已经知块牛扒真系有翻咁上下淋身,完全无筋。食落去,肉味香浓,而且。。。马上觉得三成先系刚刚好既熟度,易咬,唔鞋又好食哈哈!块扒某啲位熟度应该有五成,个啲位反而入口有少少鞋。酱汁方面唔浓味,对于我黎讲唔会太影响到牛扒本身既味道,我觉得都做得几好。
德国脆皮咸猪手
然后到另一个重点,德国脆皮咸猪手,上枱既时候已经切哂啲肉出黎。而且佢几得意,系将猪皮同肉分开切出黎,我好似都系第一次见。猪皮少少脆身,唔系好干好硬个种,仲食到猪皮少少软既口感,几好食。肉完全无膻味,唔鞋唔硬,仲几嫩,好正!酱汁既部份,一开头我以为佢系普通黄芥辣,所以我掂都无掂,因为我唔钟意食黄芥辣的。但男朋友突然间话个酱好酸几好食,我就撩左少少试,又真系唔重黄芥辣味,反而仲好酸好开胃!好有平时食咸猪手格离个堆酸椰菜既味道,好食!!
配菜方面,两碟都有秋葵,稍为煎过下既蕃茄仔,同埋搽左酸忌廉既焗薯。由于我好钟意食酸野,所以简简单单既焗薯加酸忌廉我已经觉得好食~仲想要多啲酸忌廉添!
男朋友话柠檬茶茶味唔够浓,但我杯热即磨咖啡几好饮~香香的~
最后既蛋糕正正常常,造型几靓,但我麻麻地呢种奶油做既蛋糕,我都系钟意芝士蛋糕多啲!无留意到可以加钱转其他甜品