2016-06-15
今日真系好闷热又落雨,系铜锣湾行到想死系利舞台行完出黎周围睇下有咩食,咁岩见到呢间食冰既地方岩晒!咁热既天气就紧系要食下D冻既同甜既野啦!系门口度就有呢张BANNER,睇到佢上面D冰真系忍唔住入左去,而且依家仲要有优惠做紧呢到既装修都好简洁,望落好舒服,唔会太colourful咁仲有一部电视同播住韩文歌,都几有韩国cafe既感觉!好岩同朋友一齐食冰倾计虽然呢到既位唔算好多,但系咁样先够静比客人闲聊一下呢到既牛奶冰选择好多,有成10几款,我地都拣左好耐先拣得落手,哈哈呢到唔只有牛奶冰食,仲有其他既韩式小食,例如炒年糕、炸鸡等等真系选择好多,又可以食咸野又可以食甜野首先紧系黎杯野饮解下渴啦我呢杯就系韩式士多啤梨鲜奶($42),佢D果肉冇搾到好碎,所以饮落有少少"杰"既感觉,不过证明左佢落士多啤梨既比例系多D同埋佢唔会好酸,奶味都好重可能我本身钟意士多啤梨所以杯野饮冇话混合左咩其他材料都觉得好饮而我朋友就叫左呢杯韩式Oreo雪糕拼魔鬼朱古力($45)呢杯又有曲奇又有雪糕,比我个杯静系贵$3,都几抵下咁我就试左佢呢杯,朱古力味好浓,饮落仲有oreo碎,不过就甜左少少整体系正既见佢呢到唔只有甜野
系利舞台行完出黎周围睇下有咩食,咁岩见到呢间食冰既地方
岩晒!咁热既天气就紧系要食下D冻既同甜既野啦!
系门口度就有呢张BANNER,睇到佢上面D冰真系忍唔住入左去,而且依家仲要有优惠做紧 呢到既装修都好简洁,望落好舒服,唔会太colourful咁
仲有一部电视同播住韩文歌,都几有韩国cafe既感觉!
好岩同朋友一齐食冰倾计
虽然呢到既位唔算好多,但系咁样先够静比客人闲聊一下 呢到既牛奶冰选择好多,有成10几款,我地都拣左好耐先拣得落手,哈哈 呢到唔只有牛奶冰食,仲有其他既韩式小食,例如炒年糕、 炸鸡等等
真系选择好多,又可以食咸野又可以食甜野 首先紧系黎杯野饮解下渴啦
可能我本身钟意士多啤梨所以杯野饮冇话混合左咩其他材料都觉得好饮 而我朋友就叫左呢杯韩式Oreo雪糕拼魔鬼朱古力($45)
呢杯又有曲奇又有雪糕,比我个杯静系贵$3,都几抵下
整体系正既 见佢呢到唔只有甜野食,身为钟意韩国野既人就紧系要试下佢既韩式小食啦
呢个系韩式脆鸡粒($45)
虽然佢唔似韩国既炸鸡咁脆,但系佢胜在炸得岩岩好,唔会好干,而且仲好滑
同埋配呢个泰式既酱黎食,好开胃! 甜品时间!呢个系韩式棉花糖雪糕吐司($48)
早一个星期去左韩国但系冇食到呢d吐司,
唔紧要!翻黎香港食都得!
佢d棉花糖系系面到烧佢所以唔会成个都融晒,仲要岩岩好9旧,
个吐司厚得黎又唔会好硬,平均切开9旧,再一啖食,正!
d棉花糖同吐司好夹,不过雪糕就好快融,所以真系要即刻食晒佢
本身食甜品冇预到会饱,食左呢个真系满足到食甜野得黎又饱饱地 最后就系拣左好耐既韩式锋芒毕露芝士蛋糕雪奶($72)
我就觉得牛奶冰既味唔重,冇咩味
不过加左炼奶就唔同讲法,甜甜地
但系佢d冰好快就融,听朋友讲系韩国cafe食既冰系好耐都唔会融,有待改善既
话明锋芒毕露,佢既芒果多到系完全盖上左d冰,仲要好新鲜,一d都唔酸
而且有几块芝士蛋糕带下味
所以就算个冰冇咩味其他配料都够晒味!
好满足