2021-08-04
西贡市中心一向都进驻左大大小小既西餐厅及咖啡室,各有特色各有质素之下,要揾到间有位既餐厅真系难上加难。小编与老公及朋友们原本想趁暑假入黎轻松下,点知净系响揾食已经遇到大难题..经过呢间Big Fish Seafood & Grill,原本都以为入面净系得以鱼类为主既菜式 - 但其实都只系因为餐厅名既关系,入面既菜式都系以意式为主既海鲜扒房。员工见我地无订枱又好徬徨既时候,因为时间尚早关系都决定誊空预留既枱俾我地享用晚饭 (当然有限时用膳啦)。 由于实在太肚饿喇,所以稍为研究完餐牌后就即刻点菜,以下为小编推介既菜式,等大家可以作为参考吧:1) Pizza Gorgonzolla ($158):响小编眼中,意大利既薄饼最吸引之处唔系非传统既"菠萝",而系其中最传统既芝士及饼底。Gorgonzolla直接既使用2款软身而芝士,食落去唔会觉得酸而会觉得有点甜甜,点解?因为佢响配料上单纯用左焦糖浸熟既洋葱,芝士及焦糖正正就系令薄饼唔会太油腻得黎又开胃既关键! 非常好味! (上枱个刻芝士当然会有拉丝既效果啦) 而饼底香脆,以小编计其实系2-3块都唔会太有饱肚感。2) Braised Lamb Sh
1) Pizza Gorgonzolla ($158):响小编眼中,意大利既薄饼最吸引之处唔系非传统既"菠萝",而系其中最传统既芝士及饼底。Gorgonzolla直接既使用2款软身而芝士,食落去唔会觉得酸而会觉得有点甜甜,点解?因为佢响配料上单纯用左焦糖浸熟既洋葱,芝士及焦糖正正就系令薄饼唔会太油腻得黎又开胃既关键! 非常好味! (上枱个刻芝士当然会有拉丝既效果啦) 而饼底香脆,以小编计其实系2-3块都唔会太有饱肚感。 2) Braised Lamb Shanks ($288, 连汤及饮品):羊架大家可能都食得多,但其实羊膝都系羊肉黎讲非常特别既菜式之一。呢间餐厅既羊膝煮出黎肉质非常之软熟﹑所以当你轻轻用刀切开个阵,羊肉就会一丝丝既被切出黎。再加上伴碟既红酒汁﹑薄荷汁去食既时候,就会发觉无膻味既羊肉真系好好味。而佢既薯蓉都系偏向软身,配合红酒汁都系非常好既享受。
3) Turkey Kebab (实际名字唔太记得,包几块土耳其烤饼包肉用):响意大利餐厅食烤肉串其实有点格格不入,不过既然响餐牌度成为特别介绍菜式,所以点都要试下既。意想不到既系,整条烤肉串上均插满烤肉,而中间既辣椒非常惹味,配合香料非常足既烤鸡肉食,非常好味 (不过鸡肉会稍为有少少干身,建议点汁食)。
另外都叫左Seafood Jambalaya及饮品Mango Smoothie,海鲜饭既饭质比较软身既,但杂锦海鲜既味道都算可以既,只系相对肉类之下有比较;而芒果沙冰既冰打得非常碎,所以饮个阵唔会有粗糙感而易入口。
响无特别期望下选择今晚呢间餐厅系有惊喜既,特别多谢员工计好翻枱时间而响无订位情况下俾我地入座用餐。