2021-07-26
我同妹妹都好钟意食日式料理,尤其是刺身同寿司🍣之前见到朋友去喺爆丼屋食嘅刺身丼饭劲正,忍唔住我哋都要去试吓😍有选择困难症嘅我哋,睇餐牌都拣咗好耐🤣最后拣咗两个丼饭share~每个丼饭都跟一碗面豉汤🥣本身谂住都系平时𠮶啲hea嘢,点知原来劲🈶️诚意,唔系单纯嘅面豉汤,而系有牛腩粒、红白萝卜同豆卜,好似饮紧牛肉汤咁😋《三重大极上丼》单睇卖相已经好吸引🤩喺饭上面铺咗肥美嘅中拖罗同埋大拖罗,「山顶」位放上日本海胆,再以蟹肉围住碗边‼️中拖罗好肥美,入口即溶‼️同样肥美嘅大拖罗筋位有𡁻头‼️而海胆非常鲜甜滑喉‼️由于我哋都想食下其他刺身,就点咗杂锦刺身丼饭《梦之丼》,有齐大大只嘅赤虾、甘香嘅油甘鱼、肉质软腍鲜甜嘅帆立贝、入口即溶嘅中拖罗、卜卜脆嘅三文鱼子、鲜味嘅三文鱼同埋蟹肉‼️初头我哋以为唔算大碗未必够食,点知我哋都剩返少少食唔晒晒,一来刺身嘅油脂都会有啲腻,二来其实喺刺身下边藏有好多刺身饭㗎‼️一定够饱😆Btw, 呢两款系期间限定嘅新嘢,所以餐牌上面🈚️,但系用手机点餐就会见到😉