2019-07-28
难得一年番香港两次,系澳洲好少食海鲜,出去食又贵,自己又唔识整!香港既蒸气海鲜hit左咁耐我都未食过,走之前决定同屋企人黎食番餐先呢度既店员超级好,不论系服务定系态度都好好!呢度有套餐同散叫都得,我地就拣左个最平既「有蒸气石锅海鲜餐」$328落完单后,店员即刻就拎小食比我地边食边等!个青瓜好开胃,如果再酸少少仲正!我地叫左个瑶柱粥底,店员好快就加落个锅底度,干瑶柱份量都唔少嫁最先食既系鲍鱼,仲有虫草花系上面,鲍鱼系大大只,食落弹牙又甜,新鲜!跟住就到蚬同虾,每人有两只。虾虽然唔系话好大只,但系弹牙同鲜甜!蚬有海水味,冇落盐都有咸香!之后就系我觉得咁多样裹面最好食既重点:日本带子。超级大只,仲有辣辣蒜蓉粉丝,带子大只到要切半黎蒸!要分开3啖先食得哂,鲜甜,爽口,啖啖肉之后到鲜鱿,仲有豆卜,一人有接近3块!鲜鱿弹牙,不过略un左少少,而豆卜就吸唔到甜味😛蚝唔算话大只,大小适中,蒸完出黎都唔系太缩水,唔似打边炉咁😂蚝既鲜味都好正!就黎到尾声,有手打猪肉丸同墨鱼丸,墨鱼肉好食,但猪肉丸有少少似梅菜蒸猪肉既味,几特别最后一味,金银蒜蒸胜瓜,蒸到d胜瓜软林林,够甜,加埋蒜蒜味好夹!最后,我地慢慢享
之后到鲜鱿,仲有豆卜,一人有接近3块!
鲜鱿弹牙,不过略un左少少,而豆卜就吸唔到甜味😛
最后,我地慢慢享受最底既精华粥底,满满既瑶柱香味,加埋之前既蒸海鲜既鲜甜味,真系冇得输
五个字总结:满足既一餐😂