2017-08-11 831 浏览
今日Team Dinner,好钟意食海鲜嘅大佬今次话唔去鲤鱼门喇,拣左嚟御膳食私房菜(隔嚟Team阿姐极力推介)。成Team裁左一半人,即系剩低嘅人要做双份野,OT无间断,唯一保持嘅就系Team Dinner。有得食,总好过冇得食!今次交俾我负责,打电话去订位,讲低日期、时间、人数、电话同食物要求,店员就话会WhatsApp个餐单我睇睇,第二日收到餐单,Forward去Team个Whatsapp Group,冇人有意见就扑锤决定!我哋都冇人食过御膳,因为佢冇做午市,只做晚市!全店只有六张枱,今晚全场满座。香芒沙律大虾球四人份炸虾球配新鲜芒果、青提子、蓝莓、红苹果、青苹果、士多啤梨,虾球即炸热辣辣,生果新鲜,梗好食,作为头盘最啱!大肉蟹一只,约一斤。可以拣花雕鸡油蛋白蒸、避风塘炒、姜葱炒、胡椒炒、四川香辣炒,我哋一致拣左花雕蒸,皆因大家未食过。一上枱就好香花雕味,仲成只蟹型摆返出嚟,好有气势!肉蟹好厚肉,弹牙,下次要加钱要够两只或要只斤半先得,好正!花雕味香,但味道唔会过浓,蟹肉中散发出啖啖酒香味!唔单止只蟹出色,连蛋白好嫩滑,滑到似豆腐花,仲有啲蟹味酒味渗左入去,但鸡油就唔多觉喇!我哋

香芒沙律大虾球四人份
香芒沙律大虾球

花雕鸡油蛋白蒸大肉蟹

唔单止只蟹出色,连蛋白好嫩滑,滑到似豆腐花,仲有啲蟹味酒味渗左入去,但鸡油就唔多觉喇!我哋极速食晒,连一啲蛋白都冇剩!

生煎东星班12两(养鱼),唔算大条,鱼皮煎得好香脆,肉质系结实弹牙,我自己钟意蒸鱼嘅嫩滑口感,同事们就钟意煎鱼味香浓。

生煎东星班

白胡椒爆炒南非鲍鱼4只,用鲍鱼壳伴碟,美观又环保。
白胡椒爆炒南非鲍鱼

鲍鱼新鲜洁白,白胡椒味香,惹味而不辛辣不呛喉,亦无抢走鲍鱼鲜味。一口一只,弹牙而满足。

蒜蓉粉丝蒸蛏子王4只,蛏子王size几大只。

蒜蓉粉丝蒸蛏子王

用左生蒜蓉同炸蒜去蒸,双重滋味。蒜香味更带出蛏子本身嘅爽甜味道。

而下面加左粉丝,吸尽精华。又

江南百花鸡半只,鸡肉去骨,酿上虾滑,一软一弹牙,口感十足。面头加上玻璃芡,更添幼滑。
江南百花鸡
鸡肉都好嫩滑。

上汤浸时菜,时菜系西兰花,西兰花偏硬,再煮耐啲会好啲。
上汤浸时菜

招牌御膳炒饭,好大碟,材料足,有虾、蛋、带子、鱿鱼、肉粒、菜粒,最正系炒得好有镬气。
招牌御膳炒饭
甜品 - 芒果布甸,一人一杯。
芒果布甸

有新鲜芒果肉,特别香甜,仲配有花奶,落少少食落更香滑。
芒果布甸

全单$1748,有齐鱼虾蟹,材料都落重本,又食到饱饱,「满足」
! 而且部份菜式嘅烹调方法都系第一次试,感觉新鲜。全晚店员不断换碟换碗,仲不断加水,收碟爽快,服务唔错架。 睇返餐牌,仲有好多想食嘅菜式。原来两个人都有套餐,又可以即场散点,希望下次我哋team可以多返啲人,可以食多啲开心啲