2018-04-06 6332 浏览
是日为小弟生日, 所以一早计划好到海洋公园游玩庆祝. 而入去玩之前当然系外面医饱个肚先啦!今次选既餐厅系女朋友工作地点附近的中信大厦, 由于系假日既原故所以是日我地两个人包场餐厅走黑白简约既风格 今次获安排靠窗卡位, 景观十分开扬, 配合柔和既阳光, 坐得十分写意我们点了两个set lunch, 分别系Fish and Chips 同埋 ribeye steak. Set lunch有餐汤餐包, 主菜, 餐茶同雪糕. 是日餐汤系番茄汤. 个汤好浓身唔会水汪汪而且酸度亦适中, 很有水准亦令我对主菜更有著一份期待. 餐包是长身蒜蓉包, 包身哄得刚刚好, 脆身又不会过了火Fish & Chips: 鱼柳炸得外脆内软无油腻感, 用料很新鲜食唔到任何腥味. 伴碟薯条亦得很出色, 唔知点解我总觉得带有一点点甘薯既甜味. Prime Ribeye Steak: 终于到我最期待既肉眼扒喇~ 呢度既牛排系采用美国进口牛肉, 肉嫩多汁, 肉同脂肪既比较适中, 食起上黎真系唔使点汁, 因为本身牛既肉味已经好出, 加少少salt调味已经好好食. 一个字: 正! (题外话: 唔知大家有无觉得块牛排有点似一只恐龙

餐厅走黑白简约既风格

Prime Ribeye Steak: 终于到我最期待既肉眼扒喇~ 呢度既牛排系采用美国进口牛肉, 肉嫩多汁, 肉同脂肪既比较适中, 食起上黎真系唔使点汁, 因为本身牛既肉味已经好出, 加少少salt调味已经好好食. 一个字: 正! (题外话: 唔知大家有无觉得块牛排有点似一只恐龙呢?)

最后就以咖啡同haagen-Dazs既雪糕为这生日午餐划上完美的句号

2018-04-02
庆祝纪念